Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Ρύθμιση κοροϊδία για τα χρέη της πανδημίας- νέα λουκέτα είναι ο στόχος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακόμη και με τόκο θα κληθούν να πληρώσουν τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία οι ασφαλισμένοι, βάσει τροπολογίας που υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το νέο κτηματολόγιο.

Η ρύθμιση αφορά ασφαλιστικές οφειλές επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 ως τον Ιούλιο του 20221, όταν δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις παρέμεναν κλειστές έπειτα από κρατική εντολή.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην εξόντωση μικρών επιχειρήσεων

Αυτή η πραγματικότητα ωστόσο δεν είναι αρκετή για την κυβέρνηση που αντιμετωπίζει (και) την κρίση της πανδημίας ως ένα ακόμη μέσο για να βγάλει από την αγορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Έτσι, με βάση όσα περιλαμβάνονται στην τροπολογία, προγράμματα ρυθμίσεων έως 36 μηνιαίες δόσεις θα είναι άτοκα. Αλλά οι ρυθμίσεις από 37-72 δόσεις θα επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 2,5%, ενώ κάθε ρύθμιση θα έχει ως ελάχιστη μηνιαία δόση τα 50 ευρώ.

Παρέχεται επίσης η δυνατότητα να ενταχθούν εκ νέου στη ρύθμιση φυσικά και νομικά πρόσωπα με ασφαλιστικά χρέη που υπάγονταν σε ρύθμιση, αλλά την έχασαν στη διάρκεια της πανδημίας (από τον Μάρτιο του 2020 ως τον Ιούλιο του 2021). Ως όρος για την υπαγωγή στη ρύθμιση τέθηκε η καταβολή δύο δόσεων (Αυγούστου και Σεπτεμβρίου) μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου 2021… Η συγκεκριμένη διευκόλυνση ισοδυναμεί με ασπιρίνη σε βαριά και ανίατη ασθένεια.

Έρχονται νέα λουκέτα στην αγορά

Για να καταφέρουν να αποπληρώσουν τις εισφορές της πανδημίας οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να έχουν σημαντικά αυξημένα έσοδα και κέρδη τους επόμενους …έως 72 μήνες. Κάτι τέτοιο όμως είναι αδύνατο να συμβεί.

Η κυβέρνηση αν ήθελε πραγματικά να διευκολύνει έπρεπε να παραγράψει τα χρέη της πανδημίας, όπως εμπεριστατωμένα έχουν ζητήσει αντιπροσωπευτικές οργανώσεις όπως η ΓΣΕΒΕΕ. Κάθε άλλη λύση μεταθέτει τις χρεοκοπίες για το προσεχές μέλλον…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ