Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Στα ύψη πάλι το δημόσιο χρέος!

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Με συναγερμό ισοδυναμούν τα στοιχεία που έδωσε η Στατιστική Υπηρεσία στη δημοσιότητα, για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης, κι αφορούν το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το μέγεθος που γεννάει ανησυχία είναι το δημόσιο χρέος, το οποίο στο τέλος του πρώτου τρίμηνου του 2021 έφτασε τα 344.156 εκ. ευρώ, από 341.023 εκ. ευρώ που ήταν στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Η εκτίναξη του δημόσιου χρέους δείχνει την ευάλωτη θέση της Ελλάδας και αποδεικνύει γιατί μια σειρά οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, όπως η Fitch εσχάτως, κοιτούν με δυσπιστία τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αρνούμενες να ενστερνιστούν την αισιοδοξία της κυβέρνησης. Εξ ου και διατηρούν την Ελλάδα σε χαμηλή πιστοληπτική θέση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποκρύπτει αυτή την πραγματικότητα για τα δημόσια οικονομικά της χώρας που ξεθωριάζει την εικόνα επιτυχίας και πλήρους ελέγχου της οικονομίας, που επιχειρεί να κατασκευάσει.

234323525235

Καθησυχαστικό στοιχείο εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο ποσοστό του χρέους που αφορά δάνεια (262.685 εκ. ευρώ συγκεκριμένα), το μεγαλύτερο μέρος μάλιστα των οποίων είναι μακροπρόθεσμα (261.752 εκ. ευρώ).

Ωστόσο, το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν χρωστάει στις αγορές, αλλά στα κράτη μέλη της ΕΕ και σε οργανισμούς όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σημαίνει πώς δεν είναι έρμαιο των αλλαγών στις συνθήκες και τους όρους δανεισμού. Δεν σημαίνει ότι σε κάθε πολίτη δεν αναλογεί ένα τεράστιο οικονομικό βάρος που έστω μακροπρόθεσμα πρέπει να αποπληρωθεί ή να ανακυκλωθεί, με άγνωστους ως τότε όρους.

Συνεπώς κανένας εφησυχασμός…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Δεν πείθουν οι εξηγήσεις της ΕΡΤ

Χθες το βράδυ ο προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ έδωσε εξηγήσεις για τη μη ζωντανή μετάδοση της προσπάθειας...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...