Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Εκτέλεση προϋπολογισμού και λαϊκών αναγκών στα …6 μέτρα

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Για να μειωθεί όμως το έλλειμμα κατά 735 εκ. ευρώ, μια σειρά κοινωνικές δαπάνες περικόπηκαν και μια άλλη σειρά εσόδων αυξήθηκε.

Ακόμη κι ένας μαθητής δημοτικού θα μπορούσε να πετύχει το «επίτευγμα» για το οποίο επαίρεται η κυβέρνηση, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο του 2021: «Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 12.215 εκ. ευρώ, έναντι στόχου για έλλειμμα 12.950 εκ. ευρώ που είχε περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2021 στην επεξηγηματική έκθεση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου  Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Για να μειωθεί όμως το έλλειμμα κατά 735 εκ. ευρώ, μια σειρά κοινωνικές δαπάνες περικόπηκαν και μια άλλη σειρά εσόδων αυξήθηκε.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού: Οι παροχές σε εργαζόμενους από προβλέψεις ύψους 6.639 εκ. υλοποιήθηκαν 6.620 εκ. ευρώ (εξοικονόμηση 19 εκ. ευρώ), οι κοινωνικές παροχές από 128 εκ. ευρώ υλοποιήθηκαν 127 εκ. (εξοικονόμηση 1 εκ. ευρώ), οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών από 806 εκ. ευρώ υλοποιήθηκαν 622 εκ. ευρώ (εξοικονόμηση 184 εκ. ευρώ), κ.α.

Σε ό,τι αφορά τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού παρατηρήθηκε το αντίθετο! Οι φόροι για παράδειγμα, που είχα προϋπολογιστεί 20.059 εκ. ευρώ, έφτασαν τα 20.191 εκ. ευρώ, συμβάλλοντας κατά 93 εκ. ευρώ στην μείωση του ελλείμματος.

Η δημοσιονομική επίδοση επομένως οφείλεται στην υλοποίηση μιας σκληρής, νεοφιλελεύθερης πολιτικής, που αυξάνει τους φόρους και μειώνει τις κοινωνικές δαπάνες. Μόνο που αυτή η οικονομική πολιτική δεν ρέπει μόνον προς την ύφεση, δυσχεραίνοντας την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τους αρνητικούς ρυθμούς μεγέθυνσης, αλλά αυξάνει και τη φτωχοποίηση των πιο ευάλωτων τμημάτων της κοινωνίας.

Και να σκεφτούμε ότι ακόμη παραμένει σε ισχύ η ρήτρα διαφυγής από τη «δημοσιονομική φυλακή» της ΕΕ, βάσει της οποίας επιτρέπεται η δημιουργία ελλειμμάτων και χρεών…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Δεν πείθουν οι εξηγήσεις της ΕΡΤ

Χθες το βράδυ ο προϊστάμενος του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ έδωσε εξηγήσεις για τη μη ζωντανή μετάδοση της προσπάθειας...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...