Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Τζάνετ Γέλεν: Να μην επιστρέψει η ΕΕ σε πολιτικές λιτότητας

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν προειδοποίησε την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιβάλει άκαμπτους δημοσιονομικούς κανόνες, πριν να ανακάμψει η οικονομία από την πανδημία.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες η Γέλεν φάνηκε «να ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου στο θέμα της χαλάρωσης της δημοσιονομικής πολιτικής», γράφει η ιστοσελίδα Politico.

«Είναι σημαντικό να σκεφτούμε εάν οι κανόνες παρέχουν ή όχι την ευελιξία που χρειάζονται οι χώρες της ΕΕ προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση», τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών.

«Είμαστε  σε ένα περιβάλλον με πολύ χαμηλά επιτόκια. Περιμένω ότι θα παραμείνουμε εκεί, αν και αυτό θα φανεί», τόνισε η Γέλεν, διερωτώμενη αν «αναλογία χρέους προς ΑΕΠ στο 60% (όπως προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ), σωστός τρόπος υπολογισμού».

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών τόνισε μάλιστα ότι άκουσε ανησυχίες για το ενδεχόμενο επιστροφής όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην «κανονικότητα» των πολιτικών λιτότητας.

Η παρέμβαση Γέλεν σε ένα άκρως πολιτικό θέμα, που έχει διχάσει τις χώρες της ευρωζώνης, έρχεται να ενισχύσει πάντως τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ειδικά της Κριστίν Λαγκάρντ για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και αλλαγή των κανόνων του Μάαστριχτ για το έλλειμμα και το χρέος στην ΕΕ.

Το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει την ΕΕ και την ΕΚΤ μετά το καλοκαίρι ,αλλά όπως τόνισε η Γέλεν, «τα διδάγματα από την τελευταία οικονομική κρίση έδειξαν ότι η έλλειψη δημοσιονομικών κινήτρων επιβράδυνε την οικονομική ανάκαμψη».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...

Ν. Κοτζιάς: «Περί βαθμών και ορίων εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Η ανάρτηση του Ν. Κοτζιά  http://https://www.facebook.com/100049230365778/posts/352619196389090/ «Ρωτάνε: μα θέλετε ανθρώπους με βαθμούς κάτω από τη βάση να σπουδάζουν; Η ερώτηση...