Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

ΚΚΕ: Πετρέλαια Καβάλας- Κέρδη, δάνεια και απολύσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τις ευθύνες ΕΕ και ελληνικών κυβερνήσεων για τις μαζικές απολύσεις στην εταιρεία «Πετρέλαια Καβάλας» αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλετική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι «240 εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο με τις μαζικές απολύσεις που δρομολογεί η εταιρεία «Πετρέλαια Καβάλας» του ομίλου «Energean», μέσα από σχέδιο «εθελουσίων εξόδων». Την ίδια στιγμή μεθοδεύεται η μείωση του λειτουργικού κόστους δηλαδή «εργολαβοποίηση των εργαζομένων», που συνεπάγεται μείωση μισθών, ελαστικοποίηση εργασιακών σχέσεων, μείωση των αποδοχών τους.»

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει ότι η εταιρεία «Πετρέλαια Καβάλας» είναι «μια από τις πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου, με εκτίμηση για τα έσοδά της το 2023 να είναι της τάξης των 2 δις €, που ξεπερνούν την χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας.

Πρόσφατα μάλιστα ψηφίστηκε στη Ελληνική Βουλή τροπολογία που δανειοδοτεί την εταιρεία «Πετρέλαια της Καβάλας», με 100 και πλέον εκατομμύρια ευρώ».

Η μείωση του προσωπικού εγείρει και το ζήτημα της ασφάλειας των χερσαίων και θαλάσσιων εγκαταστάσεων, αφού πρόκειται να αντικατασταθεί μεγάλο τμήμα έμπειρου και εξειδικευμένου προσωπικού από εργολαβίες με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα σε ανθρώπινες ζωές, προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, των δικαιωμάτων τους, όπως έχει δείξει στον κλάδο η περίπτωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ καλεί την Επιτροπή να τοποθετηθεί:
– Για το γεγονός ότι η ΕΕ εγκρίνει δανειοδοτήσεις επιχειρηματικών ομίλων με κολοσσιαία κέρδη, και
– Για το γεγονός ότι οι διακηρύξεις της ΕΕ, των κυβερνήσεων περί προστασίας του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της «Πράσινης Συμφωνίας» και του Ταμείου Ανάκαμψης όχι μόνο αποδεικνύεται ότι είναι χωρίς αντίκρισμα αλλά και θέτουν σε κίνδυνο τόσο τη ζωή, την υγεία, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, όσο και των κάτοικων της ευρύτερης περιοχής, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο σοβαρών συνεπειών στο περιβάλλον, δεδομένης της μη διασφάλισης της ασφαλούς λειτουργίας των εγκαταστάσεων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ