Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Όταν βουλιάζει το κρουαζιερόπλοιο οι επιβάτες σώζονται από τις βάρκες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από το ξεκίνημα του δεύτερου κύματος της πανδημίας, εκτός του ότι θα έπρεπε να μείνουμε ασφαλείς, θα έπρεπε να είχαμε φροντίσει να μείνουμε και όρθιοι.

Εξ αρχής το κυρίαρχο ζήτημα ήταν να φτάσουμε στο καλοκαίρι ασφαλείς, ώστε να ισορροπήσουμε την κατάσταση – τόσο από την άποψη της υγείας, όσο και από την άποψη της οικονομίας. Ένας εξαιρετικά δύσκολος αλγόριθμος, με πολλές αστάθμητες παραμέτρους.

Για τη χώρα μας η κατάσταση, ήταν και είναι, μονόδρομος. Ο τουρισμός αποτελεί σταθερή αξία, γιατί η απόλυτη συνεισφορά στο ΑΕΠ, περνά το 10% και η μόχλευση που δημιουργεί, αγγίζει το 40%-50% του ΑΕΠ. Για το λόγο αυτό, θα έπρεπε να είχε σχεδιαστεί και διαφυλαχτεί ως κόρη οφθαλμού. Με δεδομένη δε την εμπειρία του προηγούμενου καλοκαιριού κι έναν ολόκληρο χειμώνα στη διάθεση των αρμόδιων να αναπτύξουν πλάνα και εναλλακτικές ενέργειες, δε χωρά καμιά αμφιβολία ότι όλα δουλεύσαν, ερήμην των πάντων.

Πέρυσι ο τουρισμός άνοιξε προς τα τέλη Ιουνίου και τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα. Χαοτική η διαφορά εσόδων και επισκεψιμότητας, σε σχέση με το 2019.

Φέτος ο τουρισμός άνοιξε τον Μάιο, με κάπως καλλίτερες προοπτικές, αφού και οι εμβολιασμοί είχαν πανευρωπαϊκά ξεκινήσει, και τα μέτρα ίσχυαν κανονικά στις Πύλες εισόδου της χώρας. Παρ όλα αυτά οι προβλέψεις ήταν συγκρατημένες. Φτάσαμε στα μέσα Ιουλίου και σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Τάσσιου, οι χειρότεροι φόβοι, μέρα με τη μέρα, επιβεβαιώνονται.

Το ερώτημα που αναζητά απάντηση είναι, τι ακριβώς έφταιξε, καθόσον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ήξεραν εκ των προτέρων, τι θα μπορούσε να συμβεί, και θα έπρεπε να υπήρχε στο τραπέζι εναλλακτικό σενάριο, για κάθε ενδεχόμενο. Οι ελπίδες όλων όσων ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο, εναπόκεινται στον Αύγουστο και στους «μεγάλους παίκτες» του παγκόσμιου τουρισμού. Η TUI ανακοινώνει κάθε εβδομάδα, πλήθος ακυρώσεων, αφού εξακολουθεί να υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας σε όλη την Ευρώπη και αίσθηση αναξιοπιστίας για την Ελλάδα ως προορισμό.

Ο κ. Χίος πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΑ που επικεντρώνεται στο Airbnb, δηλώνει ότι οι κρατήσεις βρίσκονται στο 80% με 85% σε σχέση με το 2019 το οποίο μεθερμηνευόμενο σημαίνει, ότι οι τουρίστες στράφηκαν στο Airbnb προκειμένου να αποφύγουν τον συνωστισμό των μεγάλων και πολυπληθών ξενοδοχείων.

Όταν ένα πολυτελές κρουαζιερόπλοιο βουλιάζει, οι επιβάτες σώζονται από τις μικρές ταπεινές βάρκες

Εδώ είναι κύριοι αρμόδιοι το ζουμί. Όταν από πέρσι φωνάζαμε εμείς οι μικροί ασήμαντοι ξενοδόχοι, ότι θα ήταν ασφαλέστερο να κατευθύνατε τους επισκέπτες σε μικρότερης χωρητικότητας καταλύματα, εσείς, εκπροσωπώντας τις μεγάλες μονάδες μας λοιδορούσατε και μας περιφρονούσατε. Είχατε και έχετε τόσο μεγάλου βαθμού μυωπία, ώστε δεν βλέπετε καν τα αυτονόητα.

Για να μην εμπλακούμε σε νούμερα, απλώς να σας γνωστοποιήσω, ότι το μεγαλύτερο ποσοστό καταλυμάτων στην Ελλάδα, αποτελείται από μικρές και συνήθως οικογενειακές μονάδες των 10 έως 20 δωματίων. Είναι αυτές που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην οικονομία, αφού φορολογούνται στην Ελλάδα κι όχι στο εξωτερικό και είναι αυτές που τιμούν και περιφρουρούν την παραδοσιακή Ελληνική φιλοξενία. Είναι αυτές που κρατούν όρθιες τις μικρές τοπικές κοινωνίες, γιατί τα χρήματα καταναλώνονται επιτόπου και δεν μεταφέρονται σε offshore, είναι αυτές που συντηρούνται από ντόπιους τεχνίτες, είναι αυτές που κάθε χρόνο κάτι βελτιώνουν, κάτι επενδύουν και τέλος είναι αυτές που η φιλελεύθερη πολιτική, θέλει να ισοπεδώσει-εξαφανίσει προσφέροντας (φευ)…… δεύτερη ευκαιρία, μέσω του πτωχευτικού νόμου…. 211 τουριστικά καταλύματα και ξενοδοχεία βγαίνουν «στο σφυρί» τον τελευταίο μήνα, δηλώνει ο κ. Μπάκας.

Αφού οι κυβερνώντες δεν διδαχτήκατε εξαιτίας της πανδημίας, ότι χωρίς υγιείς δημόσιες δομές νοσοκομειακής περίθαλψης σήμερα στην Ελλάδα θα ζούσαμε οι μισοί κάτοικοι, τότε ελπίζω να καταλάβετε με το ναυάγιο του τουρισμού και της οικονομίας, ότι χωρίς τις μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και γενικότερα της μεσαίας τάξης, η χώρα και ο κλάδος θα γίνει βορά στις ορέξεις των «μεγάλων παικτών», οι οποίοι κάθε φορά που θα φταρνίζονται η χώρα θα παθαίνει πνευμονία. Σας τα λέει εμμέσως πλην σαφώς κι ο κ. Μάνος. Τώρα πάλι, πώς η Handelsblatt σε ρεπορτάζ αναφέρει, ότι η Ελλάδα είναι πιο σταθερή από ποτέ, αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο.

Και εσείς της αντιπολίτευσης (αν υπάρχει αντιπολίτευση) εκεί στο cloud που έχετε αράξει, δε νομίζετε ότι είναι ώρα σιγά –σιγά να κατέβετε; Τόση στραβομάρα πια, ώστε δε καταλαβαίνετε ότι η σιωπή είναι και συνενοχή; Εκτός κι αν έτσι νοιώθετε….. όποτε καθίστε εκεί που κάθεστε κι αφήστε την….. Νοτοπούλου να βγάλει τα κάστανα απ’ τη φωτιά!!

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ