Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Κατώτερη της μέσης ευρωπαϊκής η ελληνική μεγέθυνση το 2021

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗΣ

Προβληματισμό και ανησυχία και όχι θριαμβολογίες και μεγαλοστομίες έπρεπε να προκαλέσουν στην ελληνική κυβέρνηση οι καλοκαιρινές προβλέψεις για τους ρυθμούς μεγέθυνσης των κρατών μελών που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 7 Ιουλίου.

Για το τρέχον έτος η ελληνική οικονομία προβλέπεται να μεγεθυνθεί κατά 4,3%, όταν τόσο η υπόλοιπη ΕΕ όσο και η ευρωζώνη αναμένεται να μεγεθυνθούν κατά 4,8%.

Με υψηλότερους ρυθμούς από την Ελλάδα αναμένεται να «τρέξουν» μια σειρά χώρες, όπως: Βέλγιο (5,4%), Εσθονία (4,9%), Ιρλανδία (7,2%), Ισπανία (6,2%), Γαλλία (6%), Ιταλία
(5%), Λουξεμβούργο (4,8%), Μάλτα (5,6%), Σλοβενία (5,7%), Σλοβακία (4,9%), Βουλγαρία (4,6%), Κροατία (5,4%), Ουγγαρία (6,3%), Πολωνία (4,8%) και Ρουμανία (7,4%).

Η υστέρηση των ελληνικών ρυθμών μεγέθυνσης για το τρέχον έτος, ως προς τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, θα μεγαλώσει την απόκλιση της Ελλάδας από τις ευρωπαϊκές επιδόσεις. Παίρνοντας επιπλέον υπ’ όψη την θεαματική βουτιά που κατέγραψε το ελληνικό ΑΕΠ το 2020 (-8,2% ως προς -6,5% στην ευρωζώνη και -6% στην ΕΕ), γίνεται ηλίου φαεινότερο ότι και η κρίση του κορονοϊού έπληξε δυσανάλογα την Ελλάδα σε σχέση ακόμη και
με τις μεσογειακές χώρες της ΕΕ, όπως είχε συμβεί και προ δεκαετίας με την κρίση του ευρώ.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αν λάβουμε υπ’ όψη μας άλλες προβλέψεις (εξ ίσου έγκυρες) που κάνουν λόγο για ακόμη μικρότερη μεγέθυνση της οικονομίας το τρέχον έτος, της τάξης του 3,6% του ΑΕΠ.

Μάλιστα, στη βάση της εμπειρίας ξέρουμε ότι αν υπάρχουν αποκλίνοντα σενάρια κάθε φορά
υλοποιείται το χειρότερο, είτε πρόκειται για ρυθμούς μεγέθυνσης είτε πρόκειται για την ανεργία και τα δημοσιονομικά.

Αντί λοιπόν η κυβέρνηση να σταθεί κριτικά και να επανεξετάσει το μίγμα της ακολουθούμενης πολιτικής (επιβάλλοντας για παράδειγμα στις τράπεζες να ασκήσουν πιο επεκτατική πολιτική) για πολλοστή φορά επαίρεται για τα …επιτεύγματά της, όπως έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο υπουργός μάλιστα για να γλυκάνει το …χάπι των προβλέψεων για το 2021, έκανε ένα μικρό άλμα και αναφέρθηκε στις προβλέψεις για το 2022, τονίζοντας ότι τότε ο ρυθμός μεγέθυνσης θα είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όφειλε ωστόσο να ξέρει ότι όσο πιο μακρινές είναι οι προβλέψεις τόσο πιο αβέβαιες. Ειδικά στην Ελλάδα αν υλοποιούνταν οι μακροχρόνιες προβλέψεις για την αύξηση του ΑΕΠ, από την εποχή των Μνημονίων κιόλας, θα είχαμε αλλάξει …κατηγορία, αποχαιρετώντας οριστικά και δια παντός την περιφέρεια…

Ακόμη κι έτσι ωστόσο η υστέρηση του 2021 δεν είναι δυνατό να κρύβεται κάτω από το
χαλί! Πολύ περισσότερο επειδή σημαίνει διαιώνιση της υψηλής ανεργίας, των χαμηλών φορολογικών εσόδων και του δημοσιονομικού εκτραχηλισμού. Κι όλα αυτά, αν κάνουμε την υπόθεση ότι το πρόβλημα βρίσκεται στο μέγεθος της πίτας και όχι στη διανομή του παραγόμενου προϊόντος…

Εντελώς αυθαίρετα και εξωπραγματικά ήταν τα συμπεράσματα του υπουργού, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του βρετανικού εντύπου, και σε ότι αφορά τους προσδιοριστικούς παράγοντες του ελληνικού …θαύματος. «Όλοι συμφωνούμε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση και την επίπτωσή της στην οικονομία με ικανοποιητικό τρόπο.

Η ελληνική οικονομία έδειξε αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα και έχει διαμορφώσει το έδαφος για την ισχυρή ανάκαμψή της», ήταν τα λόγια του. Αν η Ελλάδα αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση με ικανοποιητικό τρόπο τότε γιατί κατέφυγε στο πιο μακροχρόνιο
και αναποτελεσματικό lockdown όλης της Ευρώπης; Καμία άλλη χώρα δεν έλαβε για τόσο πολύ καιρό τόσο αυστηρά μέτρα απαγόρευσης κοινωνικών επαφών και κλεισίματος επιχειρήσεων (συμπιέζοντας το ΑΕΠ), αποτυγχάνοντας ωστόσο να τιθασεύσει την πανδημία, που τώρα επανέρχεται δριμύτερη με την μορφή της μετάλλαξης Δέλτα!

Να διαφημίζεις αυτό το φιάσκο θέλει και λίγο θράσος…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ