Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Πρόστιμα- μαμούθ σε Volkswagen και BMW από την ΕΕ

Στην Volkswagen  το πρόστιμο ανέρχεται σε 502 εκατομμύρια και στην ΒMW 373 εκατομμύρια. 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πρόστιμα μαμούθ, συνολικού ύψους 875 εκατομμυρίων ευρώ επέβαλε η Κομισιόν στις  γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen και BMW, επειδή δημιούργησαν καρτέλ για να περιορίσουν τον ανταγωνισμό στα συστήματα καθαρισμού καυσαερίων των αυτοκινήτων  ντίζελ.

Στην Volkswagen το πρόστιμο ανέρχεται σε 502 εκατομμύρια και στην ΒMW 373 εκατομμύρια. Θεωρητικά, τα πρόστιμα ανέρχονται στο 10% των ετήσιων πωλήσεων των δύο εταιρειών.

Στη συμφωνία μετείχε και η Daimler, αλλά δεν της επιβλήθηκε πρόστιμο, επειδή η εταιρεία που εδρεύει στη Στουτγάρδη ήταν η πρώτη που κατέθεσε ως βασικός μάρτυρας. Σε αντίθετη περίπτωση θα ήταν υποχρεωμένη να καταβάλει πρόστιμο ύψους 727 εκατ. ευρώ.

Οι  όμιλοι αυτοί «παραβίασαν τους κανόνες της ΕΕ που αφορούν τις πρακτικές κατά του ανταγωνισμού προχωρώντας σε μεταξύ τους συνεννόηση σε ό,τι αφορά την τεχνολογική ανάπτυξη στον τομέα του καθαρισμού των εκπομπών οξειδίου του αζώτου», εξήγησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της.

Η υπόθεση αφορά επίσης τις μάρκες Audi και Porsche, θυγατρικές της Volkswagen.

Σύμφωνα με την ΕΕ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν συμφωνήσει σε συναντήσεις μεταξύ του 2009 και του 2014  σε κοινά μέτρα για την ανάπτυξη της τεχνολογίας «Επιλεκτικής Καταλυτικής Αναγωγής» (SCR), η οποία εξαλείφει τις βλαβερές εκπομπές οξειδίου του αζώτου (NOx) των καυσαερίων των οχημάτων με κινητήρες ντίζελ με την έγχυση ουρίας (AdBlue’)».

«Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών και για περισσότερο από πέντε χρόνια, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων συνεννοήθηκαν, ώστε να μην ρυπάνουν περισσότερο απ’ ό,τι απαιτούσε ο κανονισμός της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο, οι εταιρείες περιόρισαν  τον «ανταγωνισμό για προϊόντα που σχετίζονται με τους πελάτες».

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέτε Βέσταγκερ, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, εξήγησε  ότι  ο «ανταγωνισμός και η καινοτομία» είναι κρίσιμα δομικά στοιχεία για την υλοποίηση των κλιματικών στόχων που έθεσε η ΕΕ με τη μορφή της λεγόμενης Πράσινης Συμφωνίας.

Με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν, η ΕΕ καθιστά σαφές “ότι θα αναλάβει  αποφασιστική δράση ενάντια σε κάθε μορφή αντιμονοπωλιακών παραβιάσεων που θέτουν σε κίνδυνο αυτόν τον στόχο”.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ