Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

Ιστορική απόφαση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Η Κριστίν Λαγκάρντ  κατάφερε να εξασφαλίσει συναίνεση για όλες τις σημαντικές αποφάσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε σήμερα να ανεβάσει στο 2%  τον στόχο του πληθωρισμού, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο και για υπέρβαση αυτού του ποσοστού ,αν χρειαστεί, όπως τόνισαν ευρωπαίοι τραπεζίτες.

Η απόφαση αυτή θεωρείται σημαντική καθώς δείχνει ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ ακολουθεί με συνέπεια τη γραμμή Ντράγκι του «ό,τι χρειαστεί», για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία. Μέχρι τώρα ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό ήταν «κοντά, αλλά κάτω από το 2%».

Τραπεζικοί κύκλοι τόνισαν στο newscenter ότι «η απόφαση αυτή είναι ιστορική για την ΕΚΤ, καθώς δείχνει ότι η Κεντρική Τράπεζα ευθυγραμμίζει τα δόγματα  με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, μετά την πανδημία». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές , η απόφαση αναμένεται να βοηθήσει και την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα μετά το τέλος του προγράμματος αγοράς ομολόγων Pepp για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η σημαντική αυτή στροφή , δείχνει ότι η Λαγκάρντ αποστασιοποιεί την ΕΚΤ από τις δημοσιονομικές εμμονές της γερμανικής Bundesbank και θέτει ως πρώτο στόχο την ανάπτυξη και  όχι τον πληθωρισμό , γεγονός που θα βοηθήσει τις οικονομίες των 19 χωρών μελών της ευρωζώνης να ανακάμψουν πιο εύκολα μετά την υγειονομική κρίση.

Πηγές στην Φρανκφούρτη τόνισαν μάλιστα ότι η  Κριστίν Λαγκάρντ  κατάφερε να εξασφαλίσει συναίνεση για όλες τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ