Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Η μετάλλαξη Δέλτα «σκοτώνει» την τουριστική σεζόν στη Μεσόγειο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων από την μετάλλαξη Δέλτα της πανδημίας, πολλαπλασιάζεται και η ανησυχία ότι η τουριστική σεζόν στη Μεσόγειο θα τελειώσει πριν καλά καλά ξεκινήσει.

Ελλάδα

Η μετάλλαξη «Δέλτα» που απειλεί να καλύψει το σύνολο των νέων κρουσμάτων σε πανευρωπαϊκό χώρο είναι ο κυρίαρχος ανησυχητικός παράγοντας για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα.

8548765875

Αν και μεγάλο κομμάτι της χώρας στον χάρτη του ECDC, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, είναι στο πράσινο ασφαλές περίβλημα, εντούτοις οι πλέον δημοφιλείς προορισμοί, όπως η Αττική, η Ρόδος, ή τμήμα των Κυκλάδων διακρίνεται ότι είναι σκιαγραφημένοι με το πορτοκαλί χρώμα.

Αυτό προκαλεί σοβαρό προβληματισμό στους ξενοδόχους καθώς η εξέλιξη της πανδημίας φέρνει ακυρώσεις από μεγάλους διεθνείς τουριστικούς πράκτορες.

Ο Ιούνιος ήταν ούτως ή άλλως πολύ πεσμένος, αλλά το πλέον ανησυχητικό είναι ότι ο Ιούλιος δεν κινείται σύμφωνα με τις προσδοκίες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων, τα καταλύματά τους έχουν χαμηλή πληρότητα κοντά στο 40%.

Αν συνυπολογίσει κανείς και την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων όπως αυτή παρατηρείται τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου τότε θεωρείται απολύτως αναμενόμενο η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα να καταβαραθρωθεί.

Το Ιόνιο αν και είναι πράσινο εν τούτοις υποφέρει από την απουσία των Βρετανών τουριστών που είναι οι βασικοί αιμοδότες της τοπικής κοινωνίας τους καλοκαιρινούς μήνες ειδικά για την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

Ισπανία

Τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης επισημαίνουν την «τεταμένη κατάσταση» που επικρατεί με την πανδημία στην Ισπανία. Στη χώρα όπου μεγάλο ποσοστό των πολιτών της ζει, όπως και στην Ελλάδα αποκλειστικά από τον τουρισμό, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να αυξάνεται τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Περιοχές που μόλις άρχισαν να προσβλέπουν στους τουρίστες ξαφνικά αντιλαμβάνονται ότι ο τουρισμός βγαίνει από την εξίσωση.

Η συχνότητα εμφάνισης νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες στην Ισπανία είναι τώρα 107,48, δηλαδή ποσοστό διπλάσιο από τα 50, τη βάση που έχει καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως το ανώτατο όριο ώστε μια περιοχή να χαρακτηρίζεται «πράσινη», που μεταφράζεται ως ασφαλής για τους τουρίστες.

Με την αύξηση των κρουσμάτων όλο και περισσότερες περιοχές της Ισπανίας «σκέφτονται» να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα, κάτι που σημαίνει ότι η τουριστική περίοδος στην Ισπανία κινδυνεύει να τελειώσει πριν να ξεκινήσει.

Στην Καταλονία, η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες επτά ημέρες είναι πλέον 180% υψηλότερη από την περασμένη εβδομάδα, στην Αστούριας αυξήθηκε κατά 203% και στην  Ναβάρα κατά 326%.

Πορτογαλία

Οι ανησυχίες αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό εδώ και αρκετό καιρό και στην Πορτογαλία, και ενώ η πρωτεύουσα Λισαβόνα, εισήγαγε νέα περιοριστικά μέτρα στα τέλη Ιουνίου, όταν άρχισε να καταγράφεται αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων.

Για την μητρόπολη της χώρας, η οποία εξαρτάται από τον τουρισμό, είναι μια καταστροφή, καθώς και για την επαρχία του Αλγκάρβε, όπου τα εβδομαδιαία κρούσματα εμφανίζουν αυξητικές τάσεις κατά 80%. Το ίδιο συμβαίνει και με την Αλμπουφέιρα, ένα διάσημο τουριστικό θέρετρο για το γκολφ αλλά και τις όμορφες παραλίες.

Κύπρος

Τα σχέδια για μια καλή τουριστική σεζόν στην Κύπρο είναι επίσης θολά. Τις τελευταίες δυο εβδομάδες η αυξητική τάση των νέων κρουσμάτων στη μεγαλόνησο είναι 179,62 με τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα να σχετίζονται με την μετάλλαξη Δέλτα.

Οι κυπριακές αρχές φοβούνται ότι το νέο, τέταρτο κύμα της πανδημίας θα τους χτυπήσει ακριβώς στη μέση της τουριστικής σεζόν. Οι φόβοι εντείνονται δε εξ αιτίας του χαμηλού ποσοστού εμβολιασμένων πολιτών άνω των 40 ετών.

8548765875

Όσον αφορά τον τουρισμό, το γεγονός ότι αυτές οι χώρες έχουν χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας δεν φαίνεται να βοηθά καθόλου.

Στον χάρτη του ECDC, η Ισπανία είναι ως επί το πλείστον με πορτοκαλί χρώμα, αλλά με αρκετές επαρχίες της να είναι βυθισμένες ήδη στο κόκκινο. Η Πορτογαλία είναι επίσης πορτοκαλί, ενώ η Κύπρος έχει κοκκινήσει ολόκληρη.

Η είσοδος επομένως τουριστών σε αυτές τις τρεις χώρες δεν συνιστάται, καθώς όσοι επιλέξουν να κάνουν τις διακοπές τους στην Ισπανία την Πορτογαλία ή την Κύπρο, θα υποστούν προφανώς όλα τα προβλεπόμενα μέτρα κατά την έξοδό τους από αυτούς τους τρεις προορισμούς. Που σημαίνει περιορισμούς και καραντίνα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ