Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Χρυσός και «μαύρος χρυσός» τραβάνε την ανηφόρα

Η διαμάχη στους κόλπους του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του(ΟΠΕΚ+) για την ημερήσια παραγωγή οδήγησαν στη διακοπή των συνομιλιών χωρίς να καθοριστεί μάλιστα  νέα ημερομηνία επανέναρξής τους.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ανοδικά κινείται και πάλι  ο χρυσός ,που ξεπέρασε τα 1800 δολάρια την ουγγιά, καθώς την ίδια ώρα αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις παγκοσμίως, αλλά και η τιμή του μαύρου χρυσού, με τον ΟΠΕΚ και τις υπόλοιπες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να μην μπορούν να συμφωνήσουν στην ημερήσια παραγωγή.

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε κατά 2,6% σε μία εβδομάδα-από 1.760 σε 1.807 δολάρια την ουγγιά . Μια τιμή που μπορεί να είναι  σημαντικά χαμηλότερη από την αντίστοιχη στις αρχές Ιουνίου, όπου ο χρυσός διαπραγματεύονταν κοντά στα  1.900 δολάρια,  αλλά σηματοδοτεί μια αποφασιστική αντιστροφή της τάσης . «Λόγω των πληθωριστικών τάσεων που τροφοδοτούν οι   πολιτικές στήριξης  κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, ο χρυσός παραμένει το πιο κλασικό και ασφαλές καταφύγιο» , τονίζουν οι αναλυτές.

Η διαμάχη στους κόλπους του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του(ΟΠΕΚ+) για την ημερήσια παραγωγή οδήγησαν στη διακοπή των συνομιλιών χωρίς να καθοριστεί μάλιστα  νέα ημερομηνία επανέναρξής τους.

Η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία στοχεύουν στη διατήρηση των σημερινών επιπέδων παραγωγής έως τον Δεκέμβριο του 2022, κάτι που απορρίπτουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αξιώνουν άμεση αύξηση της παραγωγής. Λόγω των διαφωνιών, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας αυξήθηκε σήμερα στα 77,3 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 76,4 δολάρια. Νωρίτερα, το Μπρεντ είχε φθάσει έως και τα 77,61 δολάρια που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 29 Οκτωβρίου 2018, όπως και του αργού, στα 76,90 δολάρια.

Πηγές του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξηση της παραγωγής τον Αύγουστο, ενώ άλλες έλεγαν ότι μία νέα σύνοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αύξηση (της παραγωγής) τον Αύγουστο.

Ο ανοιχτός αυτός πόλεμος στους κόλπους των πετρελαιοπαραγωγών χωρών έχει ανησυχήσει και τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Λευκό Οίκο να μεσολαβεί τις τελευταίες ώρες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Ο  Αμερικανός, πρώην υφυπουργός Ενέργειας, Νταν Μπρούγιετ, δήλωσε μάλιστα στο CNBC ότι οι τιμές του πετρελαίου μπορούν «πολύ εύκολα» να φθάσουν στα 100 δολάρια μετά την αποτυχία των συζητήσεων του ΟΠΕΚ+. «Θα ήταν πολύ εύκολο να δείτε το πετρέλαιο στα 100 δολάρια– πιθανόν και ακόμη υψηλότερα», τόνισε. Ο Μπρούγιετ πρόσθεσε πάντως πως «αν δεν υπάρξει καμία συμφωνία για την παραγωγή και οι χώρες κάνουν ό,τι θέλουν, δεν αποκλείεται ακόμη και κατάρρευση των τιμών».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ