Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Έρευνα : 2 στους 3 μικρομεσαίους επιχειρηματίες, δεν ικανοποιήθηκαν από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

«To 75% των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπέστη ζημιές από την πανδημία και το 66% δεν ικανοποιήθηκε από τα μέτρα στήριξης». Αυτό είναι το διακύβευμα, της πρόσφατης έρευνας Opinion Poll, που διεξήχθη για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«To 75% των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπέστη ζημιές από την πανδημία και το 66% δεν ικανοποιήθηκε από τα μέτρα στήριξης». Αυτό είναι το διακύβευμα, της πρόσφατης έρευνας Opinion Poll, που διεξήχθη για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, πραγματοποίησε την έρευνα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με την Εταιρεία Δημοσκοπήσεων και Ερευνών OPINION POLL, σε δείγμα 1.000 επιχειρηματιών-επαγγελματιών μελών του επιμελητηρίου και βασικά πεδία διερεύνησης ήταν οι απόψεις για τον νέο Νόμο για τα Εργασιακά και τον Πτωχευτικό Κώδικα, αλλά και η κατάσταση των επιχειρήσεων.

Το στατιστικό δείγμα πάρθηκε  στο σύνολό του από επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 10 άτομα, και θεωρούνται μικρομεσαίες.  Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς δείχνουν ότι η πλειοψηφία του κόσμου έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από την κρίση. Επίσης πάνω από 40% του κόσμου που ρωτήθηκε,  έχει αρνητική άποψη για τον νέο εργατικό νόμο. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι :

Το 66% των ερωτώμενων θεωρεί τα μέτρα της κυβέρνησης  από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα δεν βοήθησαν ικανοποιητικά.

– Το 75% δηλώνει ότι υπέστη μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές κατά την περίοδο της πανδημίας, έναντι ενός 24% που δηλώνει ότι οι ζημιές ήταν μικρές ή και μηδαμινές.

– Το 31% θεωρεί ότι βοήθησαν τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα από την κυβέρνηση, ενώ η μεγάλη πλειονότητα, της τάξης του 66%, θεωρεί ότι δεν βοήθησαν ικανοποιητικά.

– Παρ’ όλα αυτά, το 68% αισθάνονται αισιόδοξοι για την πορεία της δικής τους επιχείρησης, ενώ το 31% αισθάνεται λίγο (23%) ή και καθόλου (8%) αισιόδοξο.

– Το 7% δηλώνει ότι έχει ανοικτό στεγαστικό ή επιχειρηματικό δάνειο που δεν ικανοποιεί, ενώ το 17% έχει ανοιχτές σημαντικές οφειλές σε Εφορία, Τράπεζες, ΙΚΑ και αλλού, που δεν μπορεί να ικανοποιήσει.

– Το 53% απαντάει ότι ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας απειλεί με πτώχευση -ακόμα και απώλεια της πρώτης κατοικίας- όλο και περισσότερους, με το 22% να έχει διαφορετική άποψη, ενώ ένα ογκώδες 25% δεν απαντά/δεν γνωρίζει.

– Το 45% θεωρεί ότι η αφαίρεση του ακινήτου, η μίσθωση για 12 χρόνια και η δυνατότητα αγοράς του μετά την 12ετία χωρίς να αφαιρούνται τα μισθώματα που καταβλήθηκαν, δεν είναι μια καλή ρύθμιση. Αντίθετα, θετική άποψη για αυτή την ρύθμιση έχει το 30%, με το 25% να μην απαντά, να μην γνωρίζει.

– Το 50% διαφωνεί με την θέσπιση του δικαιώματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας, εφόσον το ζητήσει ο ίδιος ο εργαζόμενος. Στην ερώτηση αναφερόταν το παράδειγμα, ότι μπορεί κάποιος να εργάζεται 10 ώρες την ημέρα για ένα χρονικό διάστημα και να παίρνει σε αντάλλαγμα ρεπό, περισσότερες άδειες ή μειωμένο ωράριο. Θετική άποψη εξέφρασε το 47%.

– Το 54% βλέπει θετικά την δυνατότητα στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας για εργασία τέσσερις ημέρες την εβδομάδα χωρίς μείωση των αποδοχών. Αντίθετη άποψη διατύπωσε το 42%.

– Το 53% των ερωτηθέντων αντιμετωπίζει θετικά την αύξηση του ορίου για υπερωρίες στις 150 ώρες το χρόνο, για διευκόλυνση όσων επιχειρήσεων και εργαζομένων το θέλουν. Αντίθετη άποψη είχε το 43%.

– Το 51% θεωρεί ότι καταργείται το 8ωρο, ενώ αντίθετη άποψη έχει το 45%.

– Το 78% κρίνει θετικά ότι με τον νόμο ρυθμίζεται το πλαίσιο της τηλεργασίας και κατοχυρώνεται το «δικαίωμα στην αποσύνδεση», ώστε όσοι εργάζονται με τηλεργασία, να κλείνουν τους υπολογιστές και να μην είναι διαθέσιμοι σε κλήσεις και μηνύματα, μετά το τέλος του ωραρίου τους. Αντίθετη άποψη έχει το 17%.

– Το 89% κρίνει θετικά ότι θεσπίστηκαν μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς, όπως η άδεια 14 ημερών με αποδοχές για τους νέους πατέρες, γονική άδεια και για τους δύο γονείς με επιδότηση για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ, δικαίωμα των γονέων για ευέλικτο ωράριο και τηλεργασία. Αντίθετη άποψη έχει το 7%.

– Το 72% αντιμετωπίζει θετικά την εισαγωγή «ψηφιακής κάρτας εργασίας» ώστε να καταγράφεται αυτόματα ο χρόνος προσέλευσης και αποχώρησης από την εργασία, οι υπερωρίες, η υπερεργασία κά και θα υπάρχει έλεγχος από το υπουργείο Εργασίας. Αντίθετη άποψη εξέφρασε το 25%.

– Συνολικά, για τον νέο νόμο για τα εργασιακά, θετική άποψη έχει το 52% έναντι ενός ποσοστού 40% που εξέφρασε αρνητική άποψη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ