Κυριακή 25 Ιουλίου 2021
MENU

Πέφτουν έξω τα κυβερνητικά σχέδια για τον φόρο εισοδήματος

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Διαψεύδονται οι προσδοκίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την έγκαιρη είσπραξη του φόρου εισοδήματος, αφού ο ρυθμός με τον οποίο υποβάλλονται φέτος οι φορολογικές δηλώσεις είναι εξαιρετικά αργός.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, στις 4 Ιουλίου είχαν υποβληθεί 1,43 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις (έντυπα Ε1), ενώ πέρυσι στο ίδιο διάστημα είχαν υποβληθεί 3,54 εκατομμύρια. Δηλαδή η διαδικασία φέτος υπολείπεται κατά 2,1 εκατομμύρια δηλώσεις σε σχέση με πέρυσι.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και ως προς την υποβολή των εντύπων Ε3. Πέρυσι τέτοια εποχή είχαν υποβληθεί 548.988 έντυπα Ε3, ενώ φέτος μόλις 172.349, σε σύνολο 1,46 εκατομμυρίων δηλώσεων που θα πρέπει να υποβληθούν.

Τα σενάρια που εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο

Ως εκ τούτου προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο θα παραταθεί η προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων, με πιθανές αλλαγές και στο χρονοδιάγραμμα εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ και της καταβολής των ποσών που προκύπτουν. Ανοιχτό είναι επίσης το ενδεχόμενο να επεκταθεί η δυνατότητα έκπτωσης 3% σε εφάπαξ καταβολή του φόρου εισοδήματος, που αυτή την στιγμή την εξασφαλίζουν όσοι υποβάλουν φορολογική δήλωση μέχρι το τέλος του μήνα.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ισχύει σήμερα, η προθεσμία για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 27 Αυγούστου. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλουν δήλωση μέχρι τις 28 Ιουλίου μπορούν να εξοφλήσουν τον φόρο που προκύπτει μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 ή μπορούν να εξασφαλίσουν έκπτωση 3% αν καταβάλουν εφάπαξ τον φόρο. Αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί μέχρι τις 27 Αυγούστου, οι υπόχρεοι θα πρέπει να πληρώσουν μαζί τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου που τούς αναλογεί έως το τέλος Αυγούστου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαρύ λογαριασμό καλείται να πληρώσει η Γερμανία για τη «βιβλική καταστροφή»

Ιστορικής κλίμακας καταστροφές στην Δυτική Γερμανία 1,3 δις ευρώ θα κοστίσει στην Γερμανία, με ένα πρώτο υπολογισμό, η βιβλική καταστροφή...

Αλ. Τσίπρας: Ως κυβέρνηση θα καταργήσουμε την ελάχιστη βάση εισαγωγής

Στην κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής αλλά και την δυνατότητα να καταθέσουν μηχανογραφικό δελτίο με τους φετινούς βαθμούς όσοι...

Ν. Κοτζιάς: «Περί βαθμών και ορίων εισαγωγής στα ΑΕΙ»

Η ανάρτηση του Ν. Κοτζιά  http://https://www.facebook.com/100049230365778/posts/352619196389090/ «Ρωτάνε: μα θέλετε ανθρώπους με βαθμούς κάτω από τη βάση να σπουδάζουν; Η ερώτηση...