Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Τράπεζες και περιφερειακή ανάπτυξη: βίοι αντίθετοι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άρθρο του Γιώργου Μπλουκίδη,
Ξενοδόχου

Λοιπόν Ναι!

Πραγματοποιείται η φιλελεύθερη εντολή, για τον  περιορισμό του αριθμού των καταστημάτων των συστημικών τραπεζών και των εργαζομένων σ αυτές. Αφού πρώτα ανακεφαλαιοποιήθηκαν 3 φορές από την ΕΚΤ με δισεκατομμύρια και αφού μετακύλησαν το κόστος της διάσωσης τους στις πλάτες των φορολογούμενων, τώρα ελαχιστοποιούν τα λειτουργικά τους κόστη και τα κόστη μισθοδοσίας, κλείνοντας μεγάλο αριθμό καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα. Καθαρίζουν τους ισολογισμούς τους, μεταφέροντας δάνεια σε ξένα funds, περιφρονώντας μ αυτό τον τρόπο, τις όποιες, δικαιολογημένες ή μη ανάγκες των πολιτών, οι οποίοι, δεν λογίζονται ως πελάτες, μιας και ο όρος «πελάτης» ισχύει μόνο για τους χρηματοδοτούμενους κι όχι για τους καταθέτες. Οι καταθέτες πια, αποτελούν βαρίδι για τις τράπεζες, απασχολούν τα δίκτυα πολλές φορές χωρίς ουσιαστικό λόγο, απασχολούν το προσωπικό χωρίς κέρδος και αφού με το λεγόμενο retail ξεζούμισαν τα νοικοκυριά, στρέφονται τώρα στις μεγάλες κερδοφόρες και ασφαλείς χρηματοδοτήσεις. Κατ αυτό το τρόπο από αναπτυξιακοί μοχλοί κάθε τοπικής κοινωνίας, γίνονται συνέταιροι στα μεγάλα  χρηματοδοτικά  projects, όπως υπαγορεύουν οι κανόνες του φιλελευθερισμού και κατά συνέπεια μεγεθύνουν τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, εξαφανίζοντας τη μεσαία τάξη, που κάποτε υπήρξε ο αιμοδότης τους.

Κάτι όμως δε πάει καλά σ αυτή τη κίνηση των τραπεζών, που έχει ταράξει τα νερά κυρίως στις μικρές κοινωνίες. Στη πραγματικότητα, μείωση λειτουργικού κόστους δε προκύπτει, αφού το κόστος χρήσης του δικτύου internet θα παραμείνει, προκειμένου να δουλεύει το ΑΤΜ,  το κόστος του ενοικίου θα παραμείνει, ίσως κάτι φτηνότερο, αφού θα πρέπει να νοικιαστεί νέος  χώρος για την τοποθέτηση του, αλλά θα επιβαρυνθεί με υψηλότερα  ασφάλιστρα και κόστος ανεφοδιασμού του  μηχανήματος. Εκτός κι αν δεν αφήσουν ούτε καν ΑΤΜ. Η μείωση του προσωπικού, αν αυτό επιτευχθεί, θα αφορά σε μικρή κλίμακα χωρίς θεαματική μείωση μιας και πλήθος εργαζομένων έχει ήδη ενταχτεί στα funds. Άρα τι συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από τα κλεισίματα των καταστημάτων, με δεδομένο ότι τα capital controls, ακόμη δεν έχουν πλήρως αρθεί?? Πρόκειται άραγε για εκούσια αναδιάρθρωση του τραπεζικού δικτύου ή κάτι άλλο πιο σοβαρό?? Μήπως έχει σχέση με το νέο φιλελεύθερο πτωχευτικό νόμο και μαζεύονται εν όψη των αντιδράσεων?  Θα δούμε…

Αδιαφορία των αρμοδίων για την ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών

Οι Τοπικοί, Περιφερειακοί και Κεντρικοί παράγοντες, θα πρέπει, τόσο στις δηλώσεις τους όσο και στις ενέργειες που προτείνουν προς τους πολίτες, να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί!

Η βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, αλλά και το βιοτικό επίπεδο, δεν εξαρτάται μόνο από την ύπαρξη η μη των τραπεζών, των Δ.Ο.Υ της ΔΕΗ κλπ, σε κάθε περιοχή, αλλά πρωτίστως εξαρτάται από την ανάδειξη και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής. Μπορεί να γίνομαι βαρετός, αλλά δε θα πάψω να φωνάζω, ότι οι αρμόδιοι στην  Εύβοια (αν υπάρχουν αρμόδιοι) περιφρονούν  συστηματικά και προκλητικά το φαινόμενο της παλίρροιας, το απολιθωμένο δάσος της Κερασιάς , τα δρακόσπιτα, τον υποθαλάσσιο πλούτο στα Λιχαδονήσια, τα Ιαματικά Λουτρά, τις οδικές και θαλάσσιες  συγκοινωνίες, τις υποδομές, την εγκατάλειψη των ιστορικών αρχείων, μουσείων και πλήθος άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Αντί λοιπόν να μοστράρετε τις φάτσες σας στα διάφορα παράθυρα, λέγοντας ανεύθυνα λόγια, στηρίζοντας δήθεν τους πολίτες, θα ήταν πιο χρήσιμο, να αναδείξετε, να μεγεθύνετε, να επικοινωνήσετε, όλα αυτά που χάρισε απλόχερα η φύση και που μπορούν να οδηγήσουν όχι απλά σε ανάπτυξη, αλλά σε εκτόξευση. Αφήστε Κύριοι Κύριοι αρμόδιοι τους λαϊκισμούς και το δήθεν ενδιαφέρον, και επικεντρωθείτε σ αυτά που σας έχει αναθέσει ο λαός να κάνετε, γιατί θα πρέπει να γνωρίζετε ότι όποιος δε μιλά, δε σημαίνει ότι είναι και μουγκός!!!

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ