Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Ασφυκτιούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις- Αυξήσεις έως και 15,6% στο ηλεκτρικό ρεύμα

«Οι  αυξήσεις αυτές που έρχονται να προστεθούν στο κύμα ανατιμήσεων μιας σειράς αγαθών και πρώτων υλών, που έκαναν την εμφάνιση τους το τελευταίο τρίμηνο, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες κάνοντας αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι οποίες παλεύουν να σταθούν ζωντανές».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πλήγμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελεί η εκτίναξη των χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις αυτές. Οι νέες χρεώσεις που θα ισχύσουν από 1η Αυγούστου 2021 αυξάνονται για τους πελάτες Μέσης Τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), κατά 15,6% και για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις μικρές επιχειρήσεις κατά 6,5%.

Η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και προβλέπει τις νέες χρεώσεις για όσους ανήκουν στην κατηγορία των ρυθμιζόμενων τιμολογίων οδηγεί σε σημαντική επιβάρυνση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σύμφωνα με την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας.

«Για μια ακόμη φορά και μάλιστα σε μια περίοδο που η πανδημία έχει συρρικνώσει  δραματικά τους τζίρους των επιχειρήσεων και έχει συσσωρεύσει μεγάλες υποχρεώσεις  που θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται και πάλι  αντιμέτωπη με νέες αυξήσεις στην ενέργεια γεγονός που πολλαπλασιάζουν το λειτουργικό κόστος για εκατοντάδες επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Πιο συγκεκριμένα οι χρεώσεις αυξάνονται για τους πελάτες Μέσης Τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), κατά 15,6% και για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις μικρές επιχειρήσεις κατά 6,5%. Οι  αυξήσεις αυτές που έρχονται να προστεθούν στο κύμα ανατιμήσεων μιας σειράς αγαθών και πρώτων υλών, που έκαναν την εμφάνιση τους το τελευταίο τρίμηνο, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες κάνοντας αδύνατη τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων οι οποίες παλεύουν να σταθούν ζωντανές», επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ σε ανακοίνωσή της, ενώ προσθέτει ότι την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στον «αναπνευστήρα» οι αυξήσεις  στην ενέργεια το λιγότερο ως άκαιρες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν καθώς είναι αδύνατο να απορροφηθούν από το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων και θα περάσουν στις τελικές τιμές προϊόντων και υπηρεσιών πλήττοντας  την ανταγωνιστικότητα τους.  «Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας  θεωρεί ότι η αγορά δεν αντέχει  καμία νέα  ανατίμηση στο ενεργειακό κόστος   και μάλιστα την ώρα που απλήρωτους, λογαριασμούς ενέργειας λόγω οικονομικής αδυναμίας, εμφανίζει , σύμφωνα με το τελευταίο Εξαμηνιαίο δελτίο οικονομικού κλίματος μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το 26,3% των ΜμΕ», καταλήγει η ΓΣΕΒΕΕ.

Α. Χαρίτσης: Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τους μικρομεσαίους

Τις αυξήσεις των τιμολογίων της ηλεκτρικής ενέργειας σχολίασε με ανάρτησή του στο twitter o τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Aλέξης Χαρίτσης. Συγκεκριμένα σημειώνει: «Μετά την απόσυρση των μέτρων στήριξης, την άρνηση ουσιαστικής ρύθμισης του κορονοχρέους, τον νέο Πτωχευτικό, τώρα οι ΜμΕ αντιμετωπίζουν και τις αυξήσεις στην ενέργεια. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις ΝΔ έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τους μικρομεσαίους».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ