Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Άλλο ένα χαμένο καλοκαίρι για τον τουρισμό;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έντονη ανησυχία επικρατεί στους παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας ότι και αυτό το καλοκαίρι η τουριστική κίνηση θα είναι κατώτερη του αναμενομένου, εξαιτίας της πορείας της πανδημίας.

Η μετάλλαξη Δέλτα δημιουργεί νέα δεδομένα, καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος να μην έχουμε τις μαζικές αφίξεις που πολλοί περίμεναν -και η κυβέρνηση θεωρούσε βέβαιες- από Βρετανία, Ρωσία και Ισραήλ.

Τα σενάρια που υπάρχουν για την τουριστική κίνηση είναι δύο: το ένα αναφέρεται σε έσοδα της τάξεως του 50% σε σχέση με το 2019 και το άλλο, σε εισπράξεις της τάξεως του 40%. Το πρώτο σενάριο όμως συζητείται πλέον μόνον από τους πολύ αισιόδοξους, ενώ ακόμα και ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης περιορίζεται πλέον να προβλέπει πως αυτή η χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή, η οποία – θυμίζουμε – ήταν καταστροφική.

Οι εκτιμήσεις του Γ. Στουρνάρα για τα έσοδα από τον τουρισμό

Το θολό τοπίο στον τουρισμό εξαιτίας της πανδημίας περιγράφει αρκετά κομψά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Στην έκθεσή του αναφέρει ότι «παρότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα εξελίσσεται ομαλά, η εξάπλωση των μεταλλάξεων του κορονοϊού αποτελεί πηγή αβεβαιότητας». Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει ότι «τυχόν επιδείνωση της πανδημίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποτονική τουριστική περίοδο». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διοικητή της ΤτΕ θα χρειαστούν 2 έως 3 χρόνια για να ανακάμψει η ταξιδιωτική κίνηση και δαπάνη, φθάνοντας στο επίπεδο του 2019.

Ως προς το θέμα των εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες, εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε σχέση με πέρυσι, αλλά θα παραμείνουν σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με το 2019. Το 2020 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 4.319 εκατομμύρια ευρώ, καταγράφοντας σημαντικότατη μείωση – κατά 76,2% – σε σύγκριση με το 2019, όταν είχαν ανέλθει σε 18,17 δισεκατομμύρια Ευρώ. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι φέτος θα έσοδα στην τουριστική βιομηχανία μπορούν να φθάσουν στα 7 δισεκατομμύρια Ευρώ, δηλαδή περίπου στο 39% σε σύγκριση με το 2019.

διαβάστε επίσης:

Η παγκόσμια και ελληνική οικονομία μετά την «αποσωλήνωσή» τους

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ