Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Βροντερό όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης από τους συνταξιούχους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προχωρά εσπευσμένα στο παραπέρα ξήλωμα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης στη χώρα μας, αναφέρει σε οργισμένη ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επικουρικής Ασφάλισης

Σε μια οργισμένη ανακοίνωση προβαίνει η Η Πανελλήνια Ομοσπονδία συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, μέσω του Προέδρου τους Αριστοτέλη Κάντα.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, προχωρά εσπευσμένα στο παραπέρα ξήλωμα του κοινωνικού χαρακτήρα της Ασφάλισης στη χώρα μας. Επικοινωνιακά παιχνίδια, όπως η  «σύνταξη που βγαίνει με το πάτημα ενός κουμπιού», ο «Project Manager» που θα λειτουργήσει ως από μηχανής Θεός και ιδιωτικά γραφεία που θα βγάζουν – με το αζημίωτο- συντάξεις, δεν έχουν άλλον στόχο από τον εμπαιγμό και τον αποπροσανατολισμό των συνταξιούχων και των ασφαλισμένων. Με τη στοχοποίηση των εργαζομένων στη Κοινωνική Ασφάλιση και με χαρακτηρισμούς όπως «γραφειοκράτες», η κυβέρνηση ενορχηστρώνει την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού, επιρρίπτοντας πάνω τους την ευθύνη για τις εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν. Την ίδια στιγμή αποκρύπτει τους πραγματικούς λόγους και τις αιτίες, που οδήγησαν στη συσσώρευση αυτών των εκκρεμοτήτων, καθώς και τις ευθύνες της, αλλά και των προγενεστέρων, κυρίως αυτών που βρέθηκαν στην εξουσία μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης. Είμαστε βέβαιοι πως εάν αυτά τα χρόνια, το πολιτικό μας σύστημα, είχε αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα προβλήματα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ, είχε απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες στην έκδοση των συντάξεων, είχε προχωρήσει στην ανανέωση του απαρχαιωμένου τεχνολογικού εξοπλισμού και ταυτόχρονα είχε δώσει λύσεις στα οργανωτικής φύσεως προβλήματα που επέφερε η πρόχειρη ενοποίηση των ασφαλιστικών Ταμείων σε ένα φορέα, τότε είναι βέβαιο ότι ΠΟΤΕ δεν θα φθάναμε στη σημερινή κατάσταση.

Αντί να γίνουν όμως όλα αυτά, που εστιάσαμε και αναδείξαμε από την πρώτη στιγμή, ο σημερινός Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τις εξαγγελίες του, ανοίγει –για πρώτη φορά- διάπλατα την πόρτα του e-ΕΦΚΑ σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία, τα οποία φυσικά έναντι αμοιβής, θα μπορούν πλέον να εκδίδουν αμφίβολης νομιμότητας οριστικές συνταξιοδοτικές αποφάσεις, έχοντας πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων συμπολιτών μας!!!

Με αυτό τον τρόπο, πέρα από τα σοβαρά συνταγματικά και νομικά προβλήματα που δημιουργούνται, όχι μόνο επιτάχυνση των διαδικασιών για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων θα έχουμε, αλλά επιπλέον θα προστεθούν νέες γραφειοκρατικές επιπλοκές, που θα δημιουργήσουν οργανωτικό κομφούζιο σε όλα τα επίπεδα, πρωτίστως στα τμήματα απονομών συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, τα οποία κυριολεκτικά στενάζουν, όπως διαπίστωσε άλλωστε και ο ίδιος ο Υπουργός, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον ΕΦΚΑ.

Η κυβέρνηση δεν σταματά μόνο σ ’αυτό, καθώς σχεδιάζει να ιδιωτικοποιήσει πλήρως και την επικουρική ασφάλιση, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, ώστε να απαλλαγούν από τον «βάρος» της ασφάλισης και με τις ασφαλιστικές εισφορές να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικές επενδύσεις. Είμαστε βέβαιοι, πως οι σχεδιασμοί της δεν σταματούν μόνο στην επικουρική σύνταξη, για την οποία ξεκινά άμεσα την αντεργατική της μεταρρύθμιση, αλλά θα επεκταθούν σύντομα και στη κύρια σύνταξη, μετατρέποντας την ασφάλιση από κοινωνικό δικαίωμα σε «επένδυση», με ατομικό ρίσκο, χωρίς καμία ουσιαστική διασφάλιση και εγγύηση του κράτους.

Τυπικό παράδειγμα του μύθου περί αξιοπρεπούς παροχής από τον «ατομικό κουμπαρά» του υφυπουργού Τσακλόγλου.

Το παράδειγμα που ακολουθεί είναι σε σταθερές τιμές, σε παρούσα αξία (αποπληθωρισμένες).

Υποθέτουμε π.χ. ότι έχουμε εν ενεργεία/ασφαλισμένο με μισθό 1.000 € Χ 6% εισφορά/συνεισφορά Χ 12 μήνες Χ 35 έτη ασφάλισης = 25.200 ευρώ, που είναι ο «Ατομικός κουμπαράς Ασφαλισμένου» από καταβληθείσες εισφορές δια βίου. Όταν συνταξιοδοτηθεί π.χ. στην ηλικία των 60 ετών, βάσει του προσδόκιμου ζωής για 80 έτη (κατά μ.ο.) θα έχει λαμβάνειν Επικούρηση (με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα) για 20 χρόνια, που θα ανέρχεται μηνιαίως σε σημερινές τιμές 105 ευρώ (25.200:20:12=105).

Δηλ. για κάθε 1.000 ευρώ μισθό με 35 έτη ασφάλισης θα αποδίδει 105 ευρώ Επικουρική σύνταξη!!!

Υπό την προϋπόθεση βέβαια: α) να μην έχει μεσολαβήσει χρηματοοικονομική ή δημοσιονομική κρίση που θα ενεργοποιήσει αναπόφευκτα & αυτόματα (κατά τα ειωθότα) τους γνωστούς “κόφτες” εισοδημάτων και την χρεοκοπία των αποθεματικών, β) να έχει σταθερό και μη διακοπτόμενο Εργασιακό βίο. Όταν, σήμερα η καταβαλλόμενη Επικουρική Σύνταξη με το διανεμητικό σύστημα για 35 χρόνια ασφάλισης ανέρχεται στα 480 ευρώ!!!

-Η επιφυλασσόμενη αυτή αλλαγή του συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης, θα έχει δραματικές συνέπειες για τους σημερινούς συνταξιούχους που θα υποστούν νέα “εσωτερική υποτίμηση” στα εισοδήματά τους με τη συρρίκνωση έως εξαφανίσεως των Επικουρικών συντάξεων διότι, αφενός το σύστημα (Διανεμητικό) θα πάψει ακαριαία να αιμοδοτείται από νέες εισφορές και αφετέρου, σημαντικό μέρος των Αποθεματικών που έχουν ήδη σχηματιστεί από το Διανεμητικό σύστημα, θα μετακυλιστεί (όπως προτίθενται) ως “ κεφάλαιο κίνησης ” για την χρηματοδότηση του Κεφαλαιοποιητικού όπως π.χ. από τον ΑΚΑΓΕ με το Αποθεματικό του των 12,5 δις. Ευρώ, προερχόμενο αποκλειστικά από τις κρατήσεις-περικοπές ων Κύριων και Επικουρικών συντάξεων, αλλά και από ασφαλιστικές εισφορές.

– Η τερατώδης αυτή αντιμεταρρύθμιση επιχειρεί να απαλλοτριώσει την Παρακαταθήκη τόσων και τόσων γενεών Ασφαλισμένων, κατηγορώντας τους συνταξιούχους ως “αποδιοπομπαίους τράγους ” (εμμέσως και τους σημερινούς Ασφαλισμένους), για τις εγκληματικές πράξεις και παραλήψεις της Δημόσιας Διοίκησης αλλά και της άσκησης Πολιτικής της Ασφάλισης των εκάστοτε Κυβερνήσεων.

– Οι  Οργανώσεις τους Συνταξιουχικού Κινήματος μαζί με τις Οργανώσεις των Εργαζομένων επιβάλλεται και οφείλουν να συμπαραταχθούν ΔΥΝΑΜΙΚΑ, ΑΜΕΣΑ & ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ απέναντι σε αυτή τη νέα Μνημονιακή λαίλαπα και να ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ με όλους τους θεμιτούς τρόπους και να ΥΠΟΧΡΕΩΣΟΥΝ την κυβέρνηση για :

Α) την σταδιακή Ανακεφαλαιοποίηση του Ασφαλιστικού Συστήματος με τα 120 δις ευρώ που καταληστεύτηκαν από τις Μνημονιακές περικοπές, το PSΙ, και από την άσκηση της Κοινωνικής Πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Β) την διατήρηση και την υποχρεωτικότητα του σημερινού Δημόσιου Καθολικού Συστήματος Επικουρικής Ασφάλισης.

Συνάδελφοι είμαστε επί ποδός πολέμου μπροστά στην κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την κατάργηση της Επικουρικής Σύνταξης, ενώνουμε τη φωνή μας και λέμε ΟΧΙ στην Ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού μας συστήματος και την παράδοσή του σε μεσάζοντες.

Λέμε ΟΧΙ στο Κεφαλαιοποιητικό Σύστημα και στο τζογάρισμα των εισφορών των εργαζομένων.

Στο τέλος της ανακοίνωσης, ο κ Κάντας καλεί τον κόσμο στην Πανελλαδική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των κλαδικών Συνταξιουχικών Σωματείων στις 8/10/2021 στην Πλατεία Συντάγματος και στη πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ