Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Dubai Papers: Νεα λίστα με κρυφά φορολογικά στοιχεία στα χέρια των γερμανικών αρχών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μετά τα «SwissLeaks» και τα «Panama Papers», η Γερμανία αποκτά τα «Dubai Papers»

H γερμανική κυβέρνηση αγόρασε φορολογικά στοιχεία  “εκατομμύρια” ατόμων με κρυφά περιουσιακά στοιχεία στο Ντουμπάι από μια ανώνυμη πηγή, αποκάλυψε  το υπουργείο Οικονομικών.

Το Βερολίνο “απέκτησε  τα δεδομένα τον περασμένο Φεβρουάριο από έναν “ανώνυμο πληροφοριοδότη”, ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα από το εβδομαδιαίο περιοδικό Der Spiegel.

Πρόκειται για μια νέα υπόθεση «Ερβέ Φαλτσιανί» που πήρε το όνομά της από τον πρώην υπάλληλο της HSBC, που αποκάλυψε το τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής στην Ελβετία και παρέδωσε τα  τραπεζικά στοιχεία στις γαλλικές φορολογικές αρχές.

Η γερμανική κυβέρνηση αγόρασε φορολογικά στοιχεία “εκατομμυρίων” ατόμων με περιουσιακά στοιχεία στο Ντουμπάι, τα οποία σκοπεύει να αναλύσει για να βρει απατεώνες» , αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αυτά τα δεδομένα “περιέχουν πληροφορίες για εκατομμύρια φορολογούμενους σε όλο τον κόσμο και αρκετές χιλιάδες Γερμανούς με περιουσιακά στοιχεία στο Ντουμπάι”, πρόσθεσε. “Χρησιμοποιούμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να εντοπίσουμε φορολογικά αδικήματα”, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Ολαφ Σολτς . Οι γερμανικές φορολογικές αρχές δεσμεύονται να διαβιβάζουν δεδομένα σχετικά με αλλοδαπούς φορολογούμενους στα ενδιαφερόμενα κράτη.

Το Ντουμπάι, όπως το σύνολο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, καθώς δεν επιβάλλει εταιρικό φόρο ή φόρο εισοδήματος.

Η σταυροφορία που ξεκίνησαν τα κράτη μετά την κρίση του 2008 κατά της φοροδιαφυγής απέκτησε νέα σημασία με την πανδημία Covid, η οποία απαιτούσε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δημόσιες δαπάνες για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οι χώρες της G7 συνήψαν συμφωνία για τον καθορισμό ελάχιστου φορολογικού συντελεστή στις πολυεθνικές εταιρείες τουλάχιστον 15% παγκοσμίως , για τον περιορισμό του φορολογικού ανταγωνισμού μεταξύ των χωρών. Τον Ιούλιο, θα πρέπει να επικυρωθεί η συμφωνία αυτή στη σύνοδο των G20.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ