Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης – «Ξεκλειδώνει» 1,8 τρισ. ευρώ για τον κορονοϊό

Τι ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης από τον κορονοϊό κατέληξαν οι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Μετά τη συμφωνία, ξεκλειδώνει το πακέτο των 1,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η συμβιβαστική πρόταση της Γερμανίας έπεισε τελικά την Ουγγαρία και την Πολωνία να αποσύρουν το βέτο τους, που είχε επιβληθεί εξαιτίας της σύνδεσης της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων με το κράτος Δικαίου.

Η συμβιβαστική πρόταση προβλέπει ότι η σύνδεση αυτή θα εφαρμοστεί μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητά της.

«Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον Προϋπολογισμό. Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε με την εφαρμογή και να οικοδομήσουμε τις οικονομίες μας. Το πακέτο ανάκαμψης θα προωθήσει τις πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις μας των οικονομιών μας», έγραψε ο Σαρλ Μισέλ στο Twitter.


Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης πάρθηκαν από τους ηγέτες Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν και της Άγκελα Μάρκελ, για να αντιμετωπιστεί η κρίση από τον κορονοϊό.

Η συμφωνία αφορά συνολικό χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, το οποίο συνδυάζει το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (1,07 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027) και το ταμείο ανάκαμψης, το λεγόμενο Next Generation EU, ύψους 750 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία επετεύχθη χωρίς να υπάρξει καμία αλλαγή στο συμβιβασμό Βαρσοβίας και Βουδαπέστης με τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς ο έλεγχος του Δικαστηρίου της ΕΕ, ως το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο, έγινε δεκτή από τους «27».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ