Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022

«Ξεμπλοκάρει» το Ταμείο Ανάκαμψης: Συμφωνία Πολωνίας – Ουγγαρίας με Γερμανία

Διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι αξιωματούχοι περιμένουν την τελική επιβεβαίωση για επίτευξη συμφωνίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πολωνία και Ουγγαρία φαίνεται ότι κάμφθηκαν τελικά και συμφώνησαν σε έναν συμβιβασμό με τη Γερμανία για την απεμπλοκή της έγκρισης του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά και της βοήθειας προς τις Ευρωπαϊκές χώρες από το Ταμείο Ανάκαμψη.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία είχαν ασκήσει βέτο λόγω της διασύνδεσης του μηχανισμού ων κοινοτικών πόρων με τη συμμόρφωση με το κράτος Δικαίου.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας Γιάροσλαβ Γκοβίν, όπως μεταδίδει το «Bloomberg», δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Γερμανία, που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, η οποία θα παρουσιαστεί τώρα στο υπόλοιπο μπλοκ. Η συμφωνία θα μπορούσε να οριστικοποιηθεί κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε.

Ο Γκοβίν δεν αναφέρθηκε σε άλλες λεπτομέρειες, λέγοντας μόνο ότι διατηρείται η «Πολωνία κυρίαρχη και η ΕΕ ενωμένη».

Η εκπρόσωπος της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ, Μαρτίνα Φιέτζ δεν έχει επιβεβαιώσει, ωστόσο, ακόμα το γεγονός. Διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι αξιωματούχοι περιμένουν την τελική επιβεβαίωση για επίτευξη συμφωνίας.

Σημειώστε ότι στο πιο υψηλό από τον Σεπτέμβριο «σκαρφαλώνει» το πολωνικό ζλότι έναντι του ευρώ, ενώ κέρδη καταγράφει και το φιορίνι Ουγγαρίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης πάρθηκαν από τους ηγέτες Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά από σχέδιο του Εμανουέλ Μακρόν και της Άγκελα Μάρκελ, για να αντιμετωπιστεί η κρίση από τον κορονοϊό.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ