Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τον πτωχευτικό και τη μη προστασία α’ κατοικίας

Όλοι οι φορείς συμφώνησαν ότι ο πτωχευτικός θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και θα σημάνει ουσιαστικά το τέλος της προστασίας της α' κατοικίας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βέλη από… παντού, δέχθηκε την Παρασκευή η κυβέρνηση και αφορμή στάθηκε ο νέος πτωχευτικός που προωθείται προς ψήφιση, ο οποίος σύμφωνα με επαγγελματικούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και απλούς δανειολήπτες, θα ανοίξει την πόρτα σε χιλιάδες πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Εκπροσωπώντας την Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων, ο Γιώργος Σταματογιάννης τόνισε ότι με τον πτωχευτικό «τελειώνει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας», ενώ υποστήριξε ότι το μήνυμα που περνά το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι μόνη λύση που απομένει στα αδύναμα νοικοκυριά είναι πλέον η πτώχευση.

Σύμφωνα με το ieidiseis.gr, o Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, μιλώντας εκ μέρους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου προειδοποίησε ότι αν ψηφιστεί ο νόμος ως έχει τότε «θα μπει ταφόπλακα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις».

Ο Αντώνης Μεγγούλης της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου (ΕΣΕΕ) εξέφρασε φόβους ότι με το νομοσχέδιο θα ανοίξει ο δρόμος σε «μαζικές πτωχεύσεις» και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιο δεν δίνει «δεύτερη ευκαιρία» στους πολίτες αλλά στην «πτώχευση».

O Γιώργος Καββαθάς, από τη ΓΣΕΒΕΕ κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο ουσιαστικά δεν λαμβάνει «κανένα μετρό προστασίας για την πρώτης κατοικία» και αμφισβήτησε τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων του πτωχευτικού κώδικα ως προς την προστασία των δανειοληπτών.

Ανήσυχος για τις επιπτώσεις του νομοσχεδίου εμφανίστηκε και ο Βίκτωρας Τσιαφούτης της ΕΚΠΟΙΖΩ. Καταλόγισε, μάλιστα, στην κυβέρνηση ότι είναι υποκριτικό να μιλά για «προστασία της πρώτης κατοικίας».

«Τα κριτήρια δεν αφορούν κανένα» πρόσθεσε και σημείωσε ότι δεν προβλέπεται προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά leasing.

Επίσης, ο Ευάγγελος Κρητικός της Ένωσης Προστασίας Δανειοληπτών επέκρινε σφοδρά τις ρυθμίσεις λέγοντας πως βάζουν «τη θηλιά της υπερχρέωσης στο λαιμό των πιο ευάλωτων πολιτών». Προειδοποίησε δε ότι η εφαρμογή του πτωχευτικού κώδικα θα προκαλέσει ανεξέλεγκτες πτωχεύσεις.

Αντίθετα με τους προαναφερόμενους, οι εκπρόσωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων (Ελληνική Ένωση Τραπεζών) και των εισπρακτικών εταιριών ζήτησαν επιτακτικά από την κυβέρνηση να εφαρμόσει ακόμη πιο αυστηρά κριτήρια για την υπαγωγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών σε εξωδικαστικό μηχανισμό.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ