Τετάρτη 25 Μαΐου 2022

Η Ρώμη αυξάνει το έλλειμμά της για τη στήριξη της ανάκαμψης λόγω κορονοϊού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τι αποφάσεις πάρθηκαν μετά τις ανακοινώσεις της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η ιταλική κυβέρνηση θα δαπανήσει επιπλέον 25 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2020 ανεβάζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 11,9% του ΑΕΠ, το υψηλότερο στην ευρωζώνη, προκειμένου να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Αυτή η δημοσιονομική επέκταση, που ανακοινώθηκε την επομένη της ιστορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξε η ΕΕ μετά από μαραθώνιες διαβουλεύσεις για ένα σχέδιο ανάκαμψης μετά τον κορονοϊό από το οποίο η Ιταλία θα είναι από τους κύριους ωφελούμενους, θα βαθύνει το ιταλικό χρέος το οποίο θα ανέλθει στο 157,6% του ΑΕΠ.

«Η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι υψίστης σημασίας, υπό τις περιστάσεις, να συνεχίσει να διασφαλίζει την υποστήριξη στο παραγωγικό σύστημα και στην αγοραστική δύναμη των πολιτών, να υποστηρίζει την ανάκαμψη και να παρεμβαίνει όταν είναι απαραίτητο προκειμένου να διατηρήσει την απασχόληση», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, τη νύχτα της Τετάρτης (22/07) προς Πέμπτη (23/07).

Οι λεπτομέρειες αυτών των νέων δαπανών θα παρουσιαστούν στις αρχές Αυγούστου ενώπιον του Κοινοβουλίου της τρίτης οικονομίας της ευρωζώνης.

Η Ιταλία, που επλήγη σοβαρά από την πανδημία του νέου κορονοϊού, ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 35.000 ανθρώπων στη χώρα, επέβαλε αυστηρά μέτρα περιορισμού για δύο μήνες και αναμένει να καταγράψει τη μεγαλύτερη ύφεση στην ιστορία της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 10,8% το πρώτο τρίμηνο, έναντι 7,1% έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής.

Η χώρα αναμένεται φέτος να καταγράψει πτώση του ΑΕΠ η οποία εκτιμάται από 8% έως 14%, σύμφωνα με διάφορα σενάρια και ειδικούς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ