Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Πιερρακάκης: Ο ΑΦΜ μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης των πολιτών

Θα είναι ο μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες - «Εκτιμάμε πως θα χρειαστεί περίπου μία διετία για να πραγματοποιήσουμε τις αλλαγές», λέει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ως ενιαίος αριθμός ταυτοποίησης θα χρησιμοποιείται ο ΑΦΜ από τους πολίτες, αφού πλέον θα είναι ο μοναδικός αριθμός στις νέες ψηφιακές ταυτότητες.

Τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα χρησιμοποιούν στις αλληλεπιδράσεις τους με το κράτος αλλά και με τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» σημειώνει ότι «έχουμε καταλήξει στην αξιοποίηση του ΑΦΜ, ως ενιαίου αριθμού ταυτοποίησης».

Αυτό σημαίνει, προσθέτει ο κ. Πιερρακάκης, «ότι ο ΑΦΜ θα μετονομαστεί για τα φυσικά πρόσωπα καθώς θα πάψει να είναι αριθμός μόνο φορολογικού ενδιαφέροντος και θα καταστεί σταδιακά ο μοναδικός αριθμός που οι πολίτες θα χρησιμοποιούν στις αλληλεπιδράσεις τους με το κράτος αλλά και με τις επιχειρήσεις».

Δηλώνει επίσης ότι θα δημιουργηθεί η κατάλληλη ψηφιακή υποδομή ώστε κάθε πολίτης να αποκτήσει ψηφιακή υπογραφή μέσω της ταυτότητάς του και επίσης θα φέρει την ταυτότητα και στη συσκευή του κινητού τηλεφώνου του.

Στη συνέντευξη προαναγγέλλει, ακόμα, ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει να λειτουργεί η δήλωση γέννησης τέκνου μόνο στους χώρους των μαιευτηρίων, με αυτόματη πίστωση του επιδόματος γέννησης.

Αναφέρει, τέλος, ότι η δημοπράτηση του φάσματος του 5G θα έχει ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2020 και επισημαίνει ότι αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, αφού καταβάλουν το σχετικό τίμημα για το φάσμα, θα πρέπει να προβούν γρήγορα στις σχετικές επενδύσεις για να περάσει η χώρα στην εποχή αυτών των δικτύων.

(πληροφορίες από εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής»)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ