Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Καταργούνται με τροπολογία τα πρόστιμα των 100 ευρώ στους συμβολαιογράφους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τροπολογία με την οποία ικανοποιούνται σε σημαντικό βαθμό τα αιτήματα των συμβολαιογράφων κατέθεσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία καταργούνται τα πρόστιμα και επανέρχεται, για ένα εξάμηνο, το καθεστώς μεταβιβάσεων που ίσχυε πριν τις 12 Δεκεμβρίου. Η παράταση ικανοποιεί τους συμβολαιογράφους οι οποίοι αν και δεν διαφωνούσαν με τις νέες ρυθμίσεις μεταβιβάσεων, ζητούσαν χρόνο προκειμένου να προετοιμαστούν.

Τι προβλέπει η τροπολογία για τους συμβολαιογράφους

Με βάση την τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση» ρυθμίζονται τα ακόλουθα:

– Αίρεται, αναδρομικά από 1.1.2019, η επιβολή προστίμου ύψους εκατό (100) ευρώ ανά συμβολαιογραφική πράξη στους συμβολαιογράφους και λοιπά πρόσωπα, στην περίπτωση που από τη χρήση ανακριβούς πιστοποιητικού ΕΝΦΙΑ, δεν προκύπτει απώλεια εσόδων του Δημοσίου.

– Αναστέλλεται μέχρι την 30.6.2020 η εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 48 και 49 του ν. 4646/2019, οι οποίες αφορούν θέματα φορολογίας μεταβίβασης ακινήτων, θέματα φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και κερδών από τυχερά παίγνια καθώς και θέματα υποβολής δήλωσης στοιχείων ακινήτων (προβλέπεται μεταξύ άλλων η επιβολή προστίμου στα πρόσωπα που παραβαίνουν σχετικές υποχρεώσεις τους). Η παραπάνω διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από την 12η Δεκεμβρίου 2019.

Με βάση τη συγκεκριμένη τροπολογία, οι συμβολαιογράφοι αναμένεται να τερματίσουν την απεργία, η οποία έπληξε σε σημαντικό βαθμό την αγορά ακινήτων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ