Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

H Eυρώπη σταματά, η Ελλάδα συνεχίζει – Οικονομική «επιτάχυνση» της χώρας «βλέπει» το ΔΝΤ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • «Επιτάχυνση« της ελληνικής οικονομίας βλέπει το ΔΝΤ
  • Ξεπερνάει τα προβλήματα από ανεργία και γήρανσης του πληθυσμού θεωρεί το Ταμείο
  • Δυσοίωνες προβλέψεις για την οικονομία της Ευρωζώνης

Κάτι παραπάνω από αισιόδοξη είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, στην εποχή μετά τα μνημόνια.

Συγκεκριμένα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο World Economic Outlook που εκδίδεται εν όψει της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας προβλέπει ότι η Ελλάδα θα φτάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,7% του ΑΕΠ στο τέταρτο τρίμηνο του 2019, ο οποίος θα υποχωρήσει στο 1,8% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, επιβεβαιώνοντας την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Το Ταμείο στηρίζει την προηγούμενη πρόβλεψη του, αυτή του Οκτωβρίου του 2018, η οποία «δίνει» την ελληνική ανάπτυξη αυξημένη κατά 2,4% του ΑΕΠ. Η εν λόγω πρόβλεψη είναι πολύ κοντά και στις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού που θέλει τη φετινή οικονομική μεγέθυνση στο 2,5% του ΑΕΠ.

Ωστόσο αν και προβλέπει ανάπτυξη 2,2% του ΑΕΠ για το 2020 σε πιο μακροπρόθεσμη προοπτική δεν έχει αναθεωρήσει την πρόβλεψη του για μια συνεχιζόμενη επιβράδυνση που θα περιορίσει την ανάπτυξη στο 1,2% το 2025. Σε προηγούμενες εκθέσεις του το Ταμείο έχει αιτιολογήσει αυτήν του την πρόβλεψη με τη συνεχιζόμενη γήρανση του πληθυσμού που θα φέρει επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας και πιέσεις στο ασφαλιστικό της χώρας.

Σε επίπεδο ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, παρά την αλματώδη άνοδο του τουριστικού προϊόντος το Ταμείο προβλέπει λόγω του παραγωγικού κενού έλλειμμα που θα φτάνει το 2,7% του ΑΕΠ για φέτος, το οποίο θα υποχωρήσει ελαφρά στο 2,6% του ΑΕΠ το 2020 και θα αυξηθεί σημαντικά στο 3,4% του ΑΕΠ το 2024.

Η ανεργία προβλέπεται ότι θα μειωθεί από 18,5% που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του 2019 στο 17,5% στο τέλος του 2020.

Ο πληθωρισμός βοηθούμενος και από την ανάπτυξη θα διατηρηθεί θετικός φτάνοντας στο 1,1% για φέτος και στο 1,4% το 2020 με προοπτική να φτάσει στο 1,7% το 2024.

Οι «μηχανές της Ευρωζώνης κόβουν ταχύτητα» 

Αντίθετα από τις αισιόδοξες ελληνικές εκτιμήσεις, η εικόνα της Ευρωζώνης δεν είναι τόσο ευοίωνη, καθώς πλέον το ταμείο κάνει ανοικτά λόγο για επιβράδυνση  για όλες τις μεγάλες οικονομίες και ακόμη μεγαλύτερη για την Ευρωζώνη.

Στο σύνολο των ανεπτυγμένων οικονομικών το Ταμείο προβλέπει επιβράδυνση 0,2% του ΑΕΠ για το 2019. Η Ευρωζώνη έχει μεγάλο μερίδιο αυτής της επιβράδυνσης αφού για το σύνολο του ως οικονομική οντότητα, το ΑΕΠ επιβραδύνεται για φέτος κατά 0,2%. Η Γερμανία προβλέπεται ότι θα έχει για φέτος επιβράδυνση 0,6% του ΑΕΠ με τον ρυθμό ανάπτυξης από το 1,4% του ΑΕΠ που προβλέπονταν τον Οκτώβριο, να υποβιβάζεται στο 0,8% του ΑΕΠ. Η Γαλλία υποβαθμίζεται κατά 0,3% του ΑΕΠ της στο 1,3% του ΑΕΠ από 1,6% του ΑΕΠ που προβλέπονταν τον Οκτώβριο. Σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται η γειτονική Ιταλία, η οποία έναντι ανάπτυξης 1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο, θα βρεθεί στην καλύτερη περίπτωση σε στασιμότητα με ανάπτυξη μόλις 0,1% του ΑΕΠ

Επιβράδυνση κατά 0,3% του ΑΕΠ σε σχέση με τον Οκτώβριο διαπιστώνει το ΔΝΤ και για το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,3% έναντι 1,6% του ΑΕΠ του με δεδομένο όμως ότι θα υπάρξει Brexit με συμφωνία. Τούτο αποτελεί και ένα βασικό σημείο προβληματισμού του Ταμείου κάθως, όπως σημειώνει, ένα ανεξέλεγκτο Brexit δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε ότι αφορά τις συνέπειες του.

Ως μεγάλα προβλήματα για την παγκόσμια οικονομία το ΔΝΤ σημειώνει τον εμπορικό πόλεμο που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ και με την Κίνα αλλά και με την ΕΕ και τις σημαντικές συνέπειες που θα έχει η κορύφωση του και για τις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

(Με πληροφορίες από bbc.com, news247.gr)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ