Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Σύντομα η ρύθμιση των 120 δόσεων, σύμφωνα με τον Τσακαλώτο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η ρύθμιση οφειλών σε δόσεις «δεν είναι εντός της σφαίρας της διαπραγμάτευσης, είναι δικό μας θέμα»
  • Πρόσθεσε ωστόσο ότι «οι θεσμοί θα κοιτούν να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμών»
  • Προανήγγειλε την πρόωρη αποπληρωμή «ακριβών» δανείων του ΔΝΤ

«Δεν θα αργήσει η ρύθμιση για τις 120 δόσεις», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Ράδιο Θεσσαλονίκη, ενόψει της αποψινής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ στο Ολύμπιον όπου θα μιλήσει ο ίδιος και ο ευρωβουλευτής Στέλιο Κούλογλου.

Ο κ. Τσακαλώτος εξήγησε ότι η ρύθμιση οφειλών σε δόσεις «δεν είναι εντός της σφαίρας της διαπραγμάτευσης, είναι δικό μας θέμα», τονίζοντας, ωστόσο, ότι «οι θεσμοί θα κοιτούν να μην καταστρέψουμε την κουλτούρα πληρωμών».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κριτήρια ένταξης στη ρύθμιση, ο ίδιος έκανε λόγο για μία ρύθμιση που δεν θα είναι οριζόντια, όπως στο παρελθόν, σημειώνοντας ότι «βάζουμε τον πήχη ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας».

Αναφέρθηκε, δε, σε «ένα έξυπνο σύστημα που θα εντάσσει όσους έχουν πραγματική ανάγκη και που θα αποκλείει τους κακοπληρωτές». «Δεν είναι σωστό να μπαίνουν στη ρύθμιση και αυτοί που έχουν χρήματα, όπως έγινε στο παρελθόν», υποστήριξε. Είπε, ακόμη, ότι «πρέπει να επιβραβεύσουμε και τους καλοπληρωτές, όσους με πολύ δύσκολες συνθήκες συνέχισαν να πληρώνουν» και πως «πρέπει να γίνει ένα σύστημα που να βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που σωρεύθηκαν την περίοδο της κρίσης».

«Αίτημα για πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ»

Σε ερώτηση εάν το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να αιτηθεί πρόωρη αποπληρωμή του δανείου του ΔΝΤ απάντησε καταφατικά και μίλησε για ένα πολύ ακριβό κομμάτι 3-4 δισ. ευρώ και για μία αναδιάρθρωση που θα προσφέρει δημοσιονομικό χώρο για περισσότερες δαπάνες και μείωση φόρων.

Για τη σύγκριση της αγοράς ομολόγων της Πορτογαλίας με την Ελλάδα είπε ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μίας χώρας που βγήκε πριν από τρία χρόνια από το μνημόνιο και της Ελλάδας που βγήκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι. Αναφέρθηκε στα επιτεύγματα της οικονομίας τα τελευταία χρόνια στο πεδίο του ΑΕΠ, του χρέους και άλλων οικονομικών δεικτών, αλλά και σε 35 δισ. ευρώ διαθεσίμων.

Σχετικά με το εάν θα ισχύσει η προνομοθετημένη μείωση του αφορολόγητου το 2020, ο υπουργός είπε ότι η θέση του παραμένει ίδια, «κάθε πράγμα στον καιρό του». Ανέφερε ότι την ίδια απάντηση έδινε όταν τον ρωτούσαν εάν θα μειωθούν οι συντάξεις, που τελικά δεν μειώθηκαν. Και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση σε αυτά διαπραγματεύεται και ακούει την κοινωνία όταν αυτή λέει ότι είναι προβληματική η μείωση του αφορολόγητου.

«Όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά», είπε για τις εκλογές

Ερωτηθείς εάν υπάρχει «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την πρόσφατη εκδήλωση στο Γαλάτσι, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «δεν θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει ένα “κόμμα σούπα”». Επανέλαβε ότι και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη τάσσεται υπέρ της συνεργασίας «κόκκινο- κόκκινο- πράσινο» (αριστερά- σοσιαλδημοκρατία- οικολόγοι), λέγοντας ότι ακούγοντας τους ομιλητές της «Γέφυρας» δεν διαπίστωσε ότι θέλουν να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουν τη δική τους υπόσταση», είπε, προσθέτοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αριστερά θα κατέβει στις εκλογές».

Για τον χρόνο, τέλος, των βουλευτικών εκλογών, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν όταν αποφασίσει ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δική του άποψη «όσο πιο αργά, τόσο πιο καλά». Καθώς, όπως είπε, «για εμένα κάθε μήνας που περνάει θα είναι πιο καλά για τον κόσμο».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ