Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

Σε ιστορικό χαμηλό 13 ετών τα 10ετή ελληνικά ομόλογα – Κάτω από το «φράγμα» του 3,5%

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών υποχώρησαν σήμερα, Δευτέρα οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων, καθώς για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2006 άγγιξαν τιμές κάτω από το «φράγμα» του 3,5%. 

Συγκεκριμένα, στις 12.15 της Δευτέρας η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων είχε μειωθεί κατά 6,7 μονάδες βάσης και διαμορφωνόταν στο 3,477%.

Σημειώνεται ότι οι αποδόσεις αρκετών ευρωπαϊκών ομολόγων έχουν μικρότερα spreads, αλλά στην ελληνική αγορά η διαφορά ήταν πιο έντονη, καθώς συνεχίζεται η ανάκαμψή της μετά την κρίση των τελευταίων ετών.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι την περασμένη Παρασκευή το Eurogroup έδωσε το «πράσινο φως» στην εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ ευρωπαίοι αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters τόνιζαν ότι η Ελλάδα έχει στα «σκαριά» μια ακόμη έξοδο στις αγορές, με σκοπό την αποπληρωμή δανείων από το ΔΝΤ της τάξης των 4 δισ. ευρώ .

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής διεθνών επενδύσεων σταθερού εισοδήματος της JP Morgan Asset Management (ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στον κόσμο), τόνιζε χαρακτηριστικά:

«Μας αρέσει το αφήγημα της Ελλάδας και επιπλέον παίρνει κανείς μία επιπλέον απόδοση 350 μονάδων βάσης σε σχέση με αυτή της Γερμανίας, που είναι πολύ ευνοϊκή».

Όπως μάλιστα πρόσθεσε, η JP Morgan Asset Management επενδύει στην Ελλάδα εδώ και σχεδόν ένα έτος και βλέπει αξία στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, καθώς και στα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών.

Αναφερόμενος στό ότι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ελλάδας είναι ο ESM και ο EFSF, συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν πιθανόν ακόμη ζητήματα για την Ελλάδα μακροπρόθεσμα, αλλά το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι σε δημόσιους πιστωτές, κάτι που μας καθησυχάζει».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ