Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Πρώτο θέμα στο Eurogroup η Ελλάδα – Προ των πυλών η εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Σήμερα το κρίσιμο Eurogroup για την εκταμίευση του ποσού του ενός δισ.
  • Πρώτο θέμα στην ατζέντα η Ελλάδα
  • Η απόφαση έχει λάβει ήδη το «πράσινο φως» από Κομισιόν και EWG

Έφτασε σήμερα Παρασκευή, 5 Απριλίου, η ημέρα για τη συνεδρίαση του Eurogroup που θα κρίνει την εκταμίευση του ποσού του ενός δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, για την οποία εισηγήθηκε θετικά τόσο η Koμισιόν όσο και το EuroWorking Group. Η Ελλάδα  αποτελεί το πρώτο θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε στις 9 ώρα Ελλάδας και πραγματοποιείται στο Βουκουρέστι.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω ποσό δεν είναι δόση δανείου αλλά ουσιαστικά η επιστροφή των κερδών που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) καθώς και την αναστολή της προσαύξησης του επιτοκίου της δεύτερης δανειακής σύμβασης

Τόσο η Κομισιόν όσο και το EWG έχουν ήδη συμφωνήσει, επομένως η απόδοση του ποσού είναι σχεδόν βέβαιη. Μάλιστα, η επικαιροποιημένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις «απαραίτητες ενέργειες για την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων» που είχε αναλάβει.

Εάν και το Eurogroup συμφωνήσει, αναμένεται να ξεκινήσει ένας γύρος επικυρώσεων της συμφωνίας από τα εθνικά κοινοβούλια, όπως το γερμανικό, όπου αυτό προβλέπεται.

Εύσημα από Μοσκοβισί: Έχει κάνει μεγάλη πρόοδο η Ελλάδα

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «μεγάλη πρόοδο» από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup στην εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Βουκουρέστι.

Ο ίδιος είπε πως η Επιτροπή, στη βάση της επικαιροποιημένης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας θα εισηγηθεί θετικά στο Eurogroup να εγκρίνει την εκταμίευση του ενός δισ., το οποίο θα αποτελέσει «καλό σημάδι» για την ανάκαμψη της χώρας και την εμπιστοσύνη των αγορών.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ