Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ στην Ελλάδα – Έδωσε το «οκ» η Κομισιόν

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Η Κομισόν ενέκρινε την ελληνική έκθεση για τα προαπαιτούμενα
  • Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την εκταμίευση του ενός δις στην Ελλάδα στο Eurogroup της 5ης Απριλίου
  • Τι ανέφεραν ευρωπαίοι επίτροποι

Το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Απριλίου ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι εγκρίθηκε η έκθεση της Ελλάδας για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη μεταμνημονιακή εποπτεία και έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίων ευρώ στο κρίσιμο Eurogroup της Παρασκευής 5 Απριλίου, όπου η Ελλάδα θα είναι ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων.

H συγκεκριμένη έκθεση θα αποσταλλεί από την Κομισόν στο EuroWorkingGroup, το οποίο θα λάβει χώρα την Τετάρτη 3 Απριλίου. Εκεί οι 19 εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και τα  χαρακτηριστικά πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά και την τεχνική πλευρά της  αποδέσμευση της δόσης του ενός περίπου δισ. ευρώ από την ενεργόποιηση των μέτρων για το χρέος.

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως «οι θεσµοί θα ενηµερώσουν το Eurogroup για την πρόοδο που έχουν σηµειώσει οι ελληνικές Αρχές όσον αφορά την εφαρµογή των µεταρρυθµιστικών δεσµεύσεων που ορίζονται στο ανακοινωθέν της 22ας Ιουνίου 2018, συµπεριλαµβανοµένου του παραρτήµατός της, που εκκρεµούσε κατά την προηγούµενη συνεδρίαση της Eurogroup».

Και συνεχίζει τονίζοντας πως «τον Μάρτιο το Eurogroup εξέτασε τα κύρια πορίσµατα της δεύτερης έκθεσης ενισχυµένης επιτήρησης και ζήτησε την ταχεία συµφωνία µεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσµικών οργάνων σχετικά µε τις υπόλοιπες µεταρρυθµιστικές δεσµεύσεις».

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για οικονοµικά ζητήµατα, Ανίκα Μπράιτχαρτ τόνισε πως  «οι θεσµοί αναµένουν την παρουσίαση και της δευτερεύουσας νοµοθεσίας, προκειµένου να καταλήξουν σε µια “συνολική αξιολόγηση” για την προστασία της πρώτης κατοικίας που εγκρίθηκε την περασµένη εβδοµάδα από την ελληνική Βουλή» ανέφερε   πριν από το «πράσινο φως» της Κομισιόν.

Με τη σειρά του και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, επισήμανε πως  η Ελλάδα έχει κάνει «τις απαραίτητες ενέργειες» για την εκπλήρωση όλων των «συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων» και ότι οι ελληνικές αρχές πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

«Το περιεχόμενο της έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της 27ης Φεβρουαρίου 2019 και της μετέπειτα επικαιροποίησής της, θα χρησιμοποιηθεί επίσης από το Eurogroup όπου θα συζητηθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από τα μέτρα χρέους που έχουν συνδεθεί με την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών», καταλήγει σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ