Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

Σε εφαρμογή από σήμερα η αύξηση στον κατώτατο μισθό – Τι αλλάζει στις αμοιβές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

  • Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται εντελώς και ο νέος κατώτερος μισθός αυξάνεται πλέον κατά 27% φτάνοντας στα 650 ευρώ
  • Ο κατώτερος μισθός για τους μεγαλύτερους εργαζόμενους αυξάνεται κατά 10,9% από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ
  • «Αποκαθιστούμε ένα μέρος από όσα στέρησαν οι πολιτικές λιτότητας από τους εργαζόμενους», τόνισε η Αχτσιόγλου
  • H αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα παρασύρει ανοδικά σειρά επιδομάτων

Αυξάνεται και τυπικά από σήμερα, για πρώτη φορά μετά το 2012 ο κατώτατος μισθός που φτάνει στα 650 ευρώ μετά την σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Δευτέρας.

Περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους θα δουν 880.000 πολίτες. Περίπου 614.000 είναι οι εργαζόμενοι που θα έχουν αύξηση αποδοχών και 266.000 πολίτες θα ωφεληθούν από την αύξηση των επιδομάτων.

Ειδικότερα , περίπου 8 χρόνια μετά την μείωση κατά 22% και το «πάγωμα» των κατώτατου μισθού στα 586 και την θέσπιση υποκατώτατου μισθού 531 ευρώ για νέους μέχρι και 25 ετών κατάσταση αλλάζει :

Ο υποκατώτατος μισθός καταργείται εντελώς και ο νέος κατώτερος μισθός αυξάνεται πλέον κατά 27% φτάνοντας στα 650 ευρώ.

Ο κατώτερος μισθός για τους μεγαλύτερους εργαζόμενους αυξάνεται κατά 10,9% από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ.

– Όσοι αμείβονται με τον κατώτερου μισθό και είναι παντρεμένοι ( άρα εισπράττουν και επίδομα γάμου που αντιστοιχεί στο 10% του μισθού η μηνιαία αμοιβή από τα 644,69 θα αυξηθεί στα 714,96 ευρώ.

Με δεδομένο ότι οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα μετά την μείωση κατά 22% που υπέστησαν το 2012 «πάγωσαν» , αφής στιγμής ο εργαζόμενος διατηρεί την ίδια θέση του στον ίδιο εργοδότη για περισσότερα από τρία χρόνια οι αμοιβές τους θα κλιμακωθούν μέχρι και τα 909,94 ευρώ από 820,51 ευρώ για τον έγγαμο με τρεις τριετίες κλιμακώνονται.

«Αποκαθιστούμε ένα μέρος από όσα στέρησαν οι πολιτικές λιτότητας από τους εργαζόμενους», τόνισε η Αχτσιόγλου

Η υπουργος Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου έκανε δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου:

«Σήμερα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την ανάκτηση της εργασίας στη χώρα μας.

Σήμερα ξεκινά μια νέα περίοδος για τους νέους εργαζόμενους αυτού του τόπου.

Μία περίοδος με περισσότερα δικαιώματα, με περισσότερη αξιοπρέπεια.

Με την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, αποκαθιστούμε ένα μέρος από όσα στέρησαν οι πολιτικές λιτότητας από τους εργαζόμενους.

Και αυτό είναι μία πράξη δικαιοσύνης. Η απόκριση στο χρέος μας».

Ποια επιδόματα αυξάνονται

H αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού θα παρασύρει ανοδικά σειρά επιδομάτων που υπολογίζονται με βάση αυτόν, όπως το επίδομα ανεργίας, διάφορα βοηθήματα, αμοιβές για συμμετοχή σε προγράμματα του ΟΑΕΔ κλπ

Πρόκειται για 24 επιδόματα τα οποία αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων, ανέργων ή βοηθηματούχων:

1.Αμειβόμενοι με κατώτατους μισθούς.

2.Αμειβόμενοι με υποκατώτατους μισθούς.

3.Το επίδομα ανεργίας το ύψος του οποίου από το 2012 ανέρχεται στα 360,00 ευρώ.

4.Επίδομα μακροχρόνια ανέργων (200 ευρώ), για όσους έχουν εξαντλήσει 12μηνη επιδότηση ακόμη και αν την έλαβαν τμηματικά.

5.Ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το οποίο ανέρχεται σε 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας ή σε 187 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά.

6.Ειδικό βοήθημα έπειτα από τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων: Είναι ίσο με 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή είναι στα 215,85 ευρώ για άγαμο χωρίς παιδιά.

7.Επίδομα γάμου το οποίο ανέρχεται στο 10% επί του εκάστοτε βασικού μισθού ή ημερομισθίου.

8.Αποδοχές όσων εργάζονται με μερική απασχόληση. Η αύξηση των κατώτατων μισθών θα συμπαρασύρει ανοδικά και τους μισθούς όσων αμείβονται με συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

9.Ειδικό βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας ή επίδομα σε όσους δεν έχουν καταγγελία της σύμβασης τους λόγω διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης.

10.Ασφαλισμένοι που έχουν απασχοληθεί σε τουριστικά επαγγέλματα, ή σε επιχειρήσεις που λειτουργούν εποχικά.

11.Δασεργάτες – Ρητινοσυλλέκτες. Ανάλογα με τις ημέρες ασφάλισης στον κλάδο κυμαίνεται χρονική διάρκεια της επιδότησης που είναι 360 ευρώ.

12.Ειδικό εποχικό βοήθημα σε όσους ασκούς οικοδομικά επαγγέλματα, σε μουσικούς, ηθοποιούς κινηματογραφιστές κλπ..

13.Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας: Αντιστοιχεί σε 15 ημερήσια επιδόματα ανεργίας.

14.Ειδική παροχή μητρότητας: Ισούται με τον κατώτατο μισθό, δηλαδή σήμερα είναι 586,08 ευρώ μικτά. 15.Ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη: Καταβάλλονται έως 3 μισθοί, όπως προσδιορίζονται από τις συλλογικές συμβάσεις.

16.Το μισθολογικό κόστος για τα προγράμματα απασχόλησης ΟΑΕΔ.

17.Προγράμματα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας: Η επιχορήγηση κυμαίνεται από 50% έως 70% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους.

18.Αποζημίωση μαθητών ΕΠΑΣ: Η αποζημίωση για κάθε μέρα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης ισούται με το 75% του υποκατώτατου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (σήμερα 17,12 ευρώ).

19.Προγράμματα επιχορήγησης ιδιωτικών επιχειρήσεων για απασχόληση σπουδαστών.

20.Βοήθημα Ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων – ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ- τ. Ο.Α.Ε.Ε., τ. Ε.Τ.Α.Π. – Μ.Μ.Ε. και τέως ΕΤΑΑ. 21.Εκδοροσφαγείς. Η τακτική επιδότηση ανεργίας εκδοροσφαγέων χορηγείται στους εκδοροσφαγείς, εκδοροτεμαχιστές, ακροκαθαριστές, εργατοτεχνίτες εντέρων κ.λ.π

22.Ξεναγοί. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους ξεναγούς που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη.

23.Φορτοεκφορτωτές.

24.Αποκλειστικοί / ες, νοσοκόμοι/ες. Η τακτική επιδότηση ανεργίας χορηγείται στους αποκλειστικούς νοσοκόμους και αποκλειστικές νοσοκόμες που παρέχουν εξαρτημένη εργασία σε μη σταθερό εργοδότη.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα οδηγήσει σε αύξηση μισθών όσων εργάζονται σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης όσο και στα επιδόματα και τους μισθούς που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ και υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο. Αντίστοιχα, βέβαια, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση εισφορών για τους μη μισθωτούς που καταβάλλουν το κατώτατο ασφάλιστρο, δηλώνοντας εισοδήματα έως 7.000 ευρώ.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ