Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Νέα παράταση στις επιχειρήσεις με POS για τη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου δόθηκε από την ΑΑΔΕ στους επαγγελματίες οι οποίοι υποχρεούνται σε αποδοχή μέσων πληρωμής με κάρτα (POS) προκειμένου να δηλώσουν τον επαγγελματικό τους τραπεζικό λογαριασμό.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες,επιτηδευματίες, έμποροι και επιχειρηματίες διαθέτουν POS και αρνηθούν να δηλώσουν στην εφορία τον επαγγελματικό τους λογαριασμό τους αναμένει πρόστιμο 1.000 ευρώ, ενώ όσοι το πράξουν εκπρόθεσμα θα επιβαρυνθούν με διοικητικό πρόστιμο από την εφορία ύψους 100 ευρώ.

Ο εντοπισμός των παραβατών-υπόχρεων θα είναι σχετικά εύκολος καθώς θα εντοπιστούν, μέσω διασταυρώσεων, από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Πρόστιμο 1.000 ευρώ θα επιβάλλεται επίσης και σε όσους υπόχρεους δήλωσης επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού προχώρησαν σε απενεργοποίηση του επαγγελματικού τους λογαριασμού χωρίς να τον αντικαταστήσουν και να τον δηλώσουν στην εφορία με άλλον.

Όσον αφορά τους νέους επαγγελματίες που περιλαμβάνονται στους υπόχρεους κατοχής τερματικού μηχανήματος POS, η δήλωση του επαγγελματικού τους λογαριασμού θα πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Οι συγκεκριμένοι όπως και οι υπόλοιποι υπόχρεοι απόκτησης, τοποθέτησης και λειτουργίας μηχανήματος POS για ηλεκτρονικές πληρωμές, εφόσον εντοπιστούν να μην έχουν τοποθετήσει POS το πρόστιμο στην περίπτωση αυτή είναι 1500 ευρώ.

Η κυβέρνηση κατέστησε υποχρεωτική την δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού που είναι συνδεδεμένος με το POS. Στόχος είναι μέσα από διασταυρώσεις να εντοπιστούν οι αυτοαπασχολούμενοι που ενώ έχουν υποχρέωση να συναλλάσσονται με τερματικά αποδοχής καρτών δεν το κάνουν.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ