Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Κριτική για την πολιτική του ΔΝΤ στην Ελλάδα ασκεί το Γραφείο Εσωτερικής Αξιολόγησής του

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κριτική στους χειρισμούς που έκανε το ΔΝΤ στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωζώνης που ήταν σε κρίση, ασκεί το Γραφείο Εσωτερικής Αξιολόγησης του Ταμείου με έκθεσή του, η οποία συζητήθηκε την περασμένη Τρίτη στο Διοικητικό Συμβούλιό του, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ.

Η FAZ αναμεταδίδει τμήματα της έκθεσης, που διέρρευσε σε μία άλλη γερμανική εφημερίδα, τη Sueddeutsche Zeitung. Η κεντρική κριτική του Γραφείου ασκείται για τη μορφή και τον τρόπο, με τον οποίο το Ταμείο λειτούργησε ως ανεξάρτητος διαχειριστής κρίσεων. Στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το ΔΝΤ «έχασε τη χαρακτηριστική ικανότητά του ως διαχειριστής κρίσεων», αναφέρει η έκθεση, σύμφωνα με τη διαρροή. Και επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματευόταν εκ μέρους των χωρών της Ευρωζώνης, οι συνεργάτες του ΔΝΤ «ήταν εκτεθειμένοι στις τεχνικές αναλύσεις τους από την αρχή σε πολιτική πίεση».

Οι εμπειρογνώμονες του Γραφείου ασκούν κριτική στις προβλέψεις του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, οι οποίες ήταν πολύ αισιόδοξες, όπως σημειώνουν, ιδιαίτερα για την Ελλάδα και την Πορτογαλία. Το ΔΝΤ δεν μπόρεσε από την άποψη αυτή να στηρίξει τη φήμη του ως «ανεξάρτητου, τεχνοκρατικού θεσμού», αναφέρεται στην έκθεση.

Οι εμπειρογνώμονες επικρίνουν, επίσης, την ταλάντευση του ΔΝΤ από την αρχή της κρίσης. Παράλειψη θεωρούν ότι το Ταμείο δεν θέσπισε κατευθυντήριες γραμμές, πώς και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσαν να δίνονται δάνεια σε νομισματικές ενώσεις, οι χώρες των οποίων δεν έχουν τη δυνατότητα υποτίμησης του εγχώριου νομίσματος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ