Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων: Ένα βήμα πίσω από την Κομισιόν, παραμένουν τα προβλήματα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποσύρθηκε έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), η κοινοτική οδηγία που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα την ελληνική αγορά ακινήτων. Το προσχέδιο, που έφερε στη δημοσιότητα η ΠΟΜΙΔΑ μέσω επιστολής στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Περιβάλλοντος, στις αρχές του μήνα, απαγόρευε την ενοικίαση ή την πώληση ενός ακινήτου που δεν θα έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά.

Σύμφωνα με το σχέδιο που δόθηκε τελικά χθες στη δημοσιότητα, οι κυριότερες διατάξεις του προβλέπουν ότι έως το 2030 όλα τα νέα κτίρια (έως το 2027 αν η χρήσιμη επιφάνειά τους υπερβαίνει τα 2.000 τ.μ.) και τα δημόσια κτίρια έως το 2027, θα πρέπει να είναι μηδενικής εκπομπής ρύπων.

Το σχέδιο της οδηγίας  διακρίνει τρεις κατηγορίες κτιρίων:

α) Κτίρια και κτιριακές μονάδες ιδιοκτησίας δημόσιων φορέων.

β) Κτίρια και κτιριακές μονάδες μη κατοικιών, πλην αυτών που ανήκουν σε δημόσιους φορείς.

γ) Κτίρια και κτιριακές μονάδες κατοικιών.

Τα οικιστικά κτίρια και κτιριακές μονάδες, καθώς και αυτά που ανήκουν σε δημόσιους φορείς, πρέπει να επιτυγχάνουν:

• Μετά την 1η Ιανουαρίου 2027, τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης F.

• Μετά την 1η Ιανουαρίου 2030, τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Ε.

Τα κτίρια κατοικιών και οι κτιριακές μονάδες πρέπει να επιτυγχάνουν το αργότερο:

• Μετά την 1η Ιανουαρίου 2030, τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης F.

• Μετά την 1η Ιανουαρίου 2033, τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Ε.

Με βάση τα ανωτέρω, τα καταστήματα, γραφεία και λοιπά μη οικιστικά κτίρια που κατατάσσονται στην κατώτατη βαθμίδα (G) θα πρέπει να αναβαθμιστούν μέχρι τις 31.12.2026 τουλάχιστον στη βαθμίδα Ε, ενώ οι κατοικίες μέχρι τις 31.12.2029.

Επίσης, τα κτίρια καταστημάτων και γραφείων κ.λπ. που κατατάσσονται στην επόμενη βαθμίδα (F) θα πρέπει να αναβαθμιστούν μέχρι και 31.12.2029 και τα οικιστικά κτίρια μέχρι 31.12.2032, στη βαθμίδα Ε.

Το 30% του κτιριακού δυναμικού που κατατάσσεται στις δύο χαμηλότερες ενεργειακές βαθμίδες (πάνω από ένα εκατομμύριο κτίρια για την Ελλάδα, που διαθέτει 3.650.000) θα πρέπει να έχει αναβαθμιστεί στη βαθμίδα Ε μέχρι τις 31.12.2032. Αυτό ωστόσο θεωρείται από την ΠΟΜΙΔΑ αδύνατον, με δεδομένο ότι η μεταφορά των ρυθμίσεων αυτών στις εθνικές νομοθεσίες θα απαιτήσει πολλά χρόνια.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ