Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

Εκκρεμείς συντάξεις: Δεύτερο φιάσκο με τις εξετάσεις των ιδιωτών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε παρωδία εξελίσσεται η πολυδιαφημισμένη συμμετοχή ιδιωτών στην έκδοση των συντάξεων. Την ώρα που οι δικηγόροι και λογιστές αδιαφορούν για την πρωτοβουλία του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη, ο e-ΕΦΚΑ αδυνατεί ακόμη και να διενεργήσει τις εξετάσεις πιστοποίησης! Το αποτέλεσμα είναι ότι μέχρι στιγμής μόλις 333 ιδιώτες καλούνται να συνδράμουν στην εκκαθάριση του τεράστιου όγκου των εκκρεμών συντάξεων, που ξεπερνούν σήμερα τις 300 χιλιάδες αιτήσεις.

Χθες πραγματοποιήθηκαν οι εξετάσεις του 2ου κύκλου πιστοποίησης όπου οι συμμετέχοντες ανήλθαν σε 471. Επιπλέον, 233 λογιστές και 446 δικηγόροι ζήτησαν εξαίρεση και θα εξεταστούν σε μελλοντικό κύκλο, ενώ 220 που είχαν αιτηθεί αρχικά την συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία δεν παρακολούθησαν καθόλου.

Όπως και την πρώτη φορά, πριν από ένα περίπου μήνα, έτσι και χθες η διαδικασία ήταν άκρως προβληματική, με την πλατφόρμα του  Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) να… πέφτει διαρκώς. Έτσι, η επιτροπή διενέργειας των εξετάσεων αποφάσισε να προσαρμόσει τον αριθμό των ορθών απαντήσεων ανάλογα με τον χρόνο που απώλεσαν οι συμμετέχοντες και έτσι διασφαλίζεται πλήρως η ίση μεταχείριση και η δίκαιη βαθμολόγηση του συνόλου των εξεταζόμενων.

Ούτως ή άλλως, οι ιδιώτες δικηγόροι και λογιστές μπορούν να αναλάβουν μόνο τις νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, τ. ΟΓΑ και τ. ΟΑΕΕ, δηλαδή τις πιο «απλές» από τις αιτήσεις συνταξιοδότησης. Για τις περίπλοκες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, το φίδι από την τρύπα βγάζουν οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ, όταν δεν χρειάζεται να απαντούν στις συνεχείς επικοινωνιακές επιθέσεις και συκοφαντίες του Υπουργού Εργασίας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ