Σάββατο 3 Ιουνίου 2023

Παρατάσεις αντί για κούρεμα προωθεί το Υπουργείο Οικονομικών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρία νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και νοικοκυριών αναμένεται να ανακοινωθούν εντός των επόμενων ημερών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στη Βουλή. Πρόκειται για παρεμβάσεις στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το πρόγραμμα επιδότησης Παγίων Δαπανών και τις μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές αξίες.

Σε ότι αφορά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, το οικονομικό επιτελείο προωθεί την παράταση της έναρξης αποπληρωμής τον Ιούνιο του 2022 αντί του Ιανουαρίου. Το μέτρο αφορά περίπου 700 χιλιάδες επιχειρήσεις, οι οποίες είχαν συμμετάσχει σε κάποιον από τους επτά κύκλους ενίσχυσης και θα πρέπει να επιστρέψουν μέρος αυτής σε 60 μηνιαίες δόσεις. Το ‘’κούρεμα’’ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει το 75% του ποσού που έλαβαν, αναλόγως της πτώσης του τζίρου κάθε επιχείρησης, ενώ συνολικά το Υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει 3 δις ευρώ, από τα 8 δις που κατέβαλλε. Εφόσον θεσμοθετηθεί η παράταση, η τελευταία δόση θα καταβληθεί τον Ιούνιο του 2027, αντί του Δεκεμβρίου του 2026.

Παράταση έως τον Ιούνιο του 2022 αναμένεται να δοθεί και για το πρόγραμμα επιδότησης των Παγίων Δαπανών. Ο λόγος είναι ότι εάν το πρόγραμμα λήξει στα τέλη Δεκεμβρίου, θα μείνει αδιάθετο ένα ποσό έως και 80 εκατομμυρίων ευρώ από τις 30 χιλιάδες επιχειρήσεις που κάνουν χρήση των ‘’κουπονιών’’ για την αποπληρωμή φόρων και εισφορών.

Πίστωση χρόνου τουλάχιστον ενός μήνα αναμένεται να δοθεί και για φθηνές μεταβιβάσεις ακινήτων με τις παλιές αντικειμενικές, με την προϋπόθεση πως οι φορολογούμενοι θα έχουν πληρώσει το φόρο μεταβίβασης στην εφορία έως το τέλος του 2021.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ