Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: Καταγγελίες για «περίεργες» αναθέσεις

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στη Βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ τις διαδικασίες που ακολουθεί η διοίκηση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας σε ότι αφορά τις προμήθειες. Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, παρά το ότι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. οφείλει να καταρτίζει Κανονισμό Προμηθειών, υπάρχουν ενδείξεις «δημιουργικής» εφαρμογής των διατάξεων καθώς τον Απρίλιο του 2021 προχώρησε σε τροποποίησή του, ώστε να επιτρέπεται η απευθείας ανάθεση για συμβάσεις έως 130.000 ευρώ.

Στη συνέχεια, καταγγέλλεται ότι προχώρησε σε τεχνητή κατάτμηση σύμβασης έργου συνολικού κόστους 385.900 ευρώ για εργασίες που αφορούν στην ανακαίνιση του κτιρίου στο οποίο στεγάζεται η εταιρεία. Έτσι, οι αμοιβές των αναδόχων ανήλθαν: για τοποθέτηση διαχωριστικών και πορτών στα 128.500 ευρώ, για οικοδομικές εργασίες στα 127.900 ευρώ και για ηλεκτρολογικές εργασίες στα 129.500 ευρώ. Δηλαδή και στις τρεις περιπτώσεις, τα ποσά ήταν ελάχιστα μικρότερα από το νέο όριο των 130.000 ευρώ!

Στην Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, και Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με πρωτοβουλία των Αλέξη Χαρίτση και Χάρη Μαμουλάκη, ζητούν να ενημερωθούν, μεταξύ άλλων, γιατί άλλαξε ο Κανονισμός Προμηθειών και πως τεκμηριώνεται ότι οι εν λόγω απευθείας αναθέσεις είναι σύννομες και δεν υπάρχει τεχνητή κατάτμηση της σύμβασης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ