Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Ο κορονοϊός φέρνει ρομποτική στην παγκόσμια βιομηχανία κοτόπουλου!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πάνω από 1,3 δις ευρώ σκοπεύει να δαπανήσει η βιομηχανία Tyson Foods Inc., που αποτελεί κολοσσό στο κρέας και το κοτόπουλο, τα επόμενα τρία χρόνια για αυτοματοποιημένα συστήματα στο κρέας.

Η συγκεκριμένη, πολυεθνική βιομηχανία κρέατος θεωρείται πρωτοπόρος και πλέον τροφοδοτεί, εκτός από κρέας και κρεατοσκευάσματα – σε λευκό και κόκκινο κρέας – πλέον και φυτικά «κρέατα» σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο.

Το γεγονός αυτό ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Ντόνι Κινγκ εξαιτίας της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Σχεδόν 60.000 εργαζόμενοι στη βιομηχανία κοτόπουλου νόσησαν στις ΗΠΑ από κορονοϊό, σύμφωνα με την έκθεση που κατατέθηκε από επιτροπή αντιπροσώπων στο κοινοβούλιο της χώρας.

Η μεταποίηση κρέατος έχει ξεμείνει από εργατικό δυναμικό μετά την έλευση του κορονοϊού και δύσκολα πηγαίνουν εργάτες στη βιομηχανία κοτόπουλου. Η εταιρεία, που διοικεί, διαθέτει πάνω από 30 σήματα και είναι γνωστή σ’ όλον τον κόσμο στον τομέα του κρέατος. Η εταιρεία αναμένεται ν΄ ανοίξει άλλα 12 εργοστάσια τα επόμενα χρόνια ενώ με τους παραγωγούς κάνει συμβολαιακή γεωργία.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1935 από τον Τζον Τάισον στο Αρκάνσας κι έχει 137.000 στελέχη κι εργαζόμενους. Σήμερα δίνει ιδέες και λύσεις και όσους χρειάζονται την πρωτεΐνη αλλά δεν αγαπούν το κρέας, προσφέροντας «φυτικό» κρέας, δηλαδή τρόφιμα, που θυμίζουν κρέας αλλά έχουν ως πρώτη ύλη φυτά.

Όπως ανακοινώθηκε, αναμένει να αποφέρει εξοικονόμηση άνω των 250 εκατομμυρίων δολαρίων αξιοποιώντας νέες ψηφιακές λύσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και τα προγνωστικά αναλυτικά στοιχεία για την αύξηση της αποτελεσματικότητας στις λειτουργίες, τον προγραμματισμό της αλυσίδας εφοδιασμού, τα logistics και την αποθήκευση.

Ρομπότ αντί για 2.000 υπαλλήλους

Η αυτοματοποίηση στον τομέα του κοτόπουλου, ωστόσο εκτιμάται, πως γρήγορα θα κάνει απόσβεση κεφαλαίου. Μέχρι το έτος 2024 εκτιμάται πως λόγω των αυτοματοποιημένων συστημάτων, θα μειωθεί το εργατικό κόστος πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή θα εξοικονομήσει χρήματα, από δουλειές περίπου 2.000 υπαλλήλων. Σταδιακά η εταιρεία θα χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά ρομπότ αντί για ανθρώπους, προκειμένου να αφαιρέσει το κόκαλο από το κοτόπουλο, για φιλέτο ή άλλα κρεοπαρασκευάσματα.

Η απόφαση αυτή ελήφθη, όπως ειπώθηκε, διότι η κερδοφορία της εταιρείας μειώθηκε όχι γιατί δεν έχει παραγγελίες αλλά γιατί δεν μπορεί να τις καλύψει με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, που φοβάται να δουλέψει σε συνθήκες κορονοϊού.

Η εταιρεία έσφαζε περίπου 37 εκατομμύρια κοτόπουλα την εβδομάδα το 2021, γεγονός που αντιστοιχούσε μόλις στο 80% της γραμμής παραγωγής. Στόχος της είναι να σφάζει 47 εκατομμύρια πουλιά την εβδομάδα για να καλύψει το 98% της ζήτησης.

.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ