Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι από πέρυσι – Ισχυρό κύμα ανατιμήσεων και το 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακριβότερο το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και το κύμα ακρίβειας που μαστίζει την ελληνική αγορά δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι προβλέπεται φέτος, πιο αυξημένο από πέρυσι από 15% έως 35% ενώ το κόστος ενέργειας επηρεάζει όλα τα καταναλωτικά αγαθά κι όχι μόνο του τραπεζιού.

Σε ιστορικό υψηλό είναι οι τιμές στα γεωργικά φάρμακα γεγονός, που σε συνδυασμό με την ακρίβεια στις ζωοτροφές και το κόστος ενέργειας, επηρεάζει όλη την τροφική αλυσίδα και το τραπέζι των καταναλωτών κι αναμένεται σύμφωνα με αναλυτές να δημιουργήσει τσουνάμι μεγαλύτερων ανατιμήσεων, την επόμενη χρονιά. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για μείωση του κύματος ακρίβειας, η καταναλωτική αγορά είναι πεσμένη, παρότι πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων.

Ξένοι αναλυτές εκτιμούν, ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμη πιο δύσκολη και το κύμα ακρίβειας, που μαστίζει την ελληνική αγορά θα είναι ακόμη χειρότερο το 2022, αφού θεωρείται αδύνατον να μπορέσει η αγορά να απορροφήσει τις ανατιμήσεις και τους κραδασμούς, που δημιούργησε η πανδημία κι η κακή διαχείρισή της από την πλευρά της κυβέρνησης.

Το κόστος ενέργειας και τα γεωργικά φάρμακα

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως οι τιμές στα γεωργικά φάρμακα, που στην πλειοψηφία τους είναι εισαγόμενα, έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από το 2004 κι έφτασαν φέτος σε ιστορικό υψηλό. Οι τιμές παραγωγού παραμένουν καθηλωμένες σε προ κρίσης επίπεδα, παρά τις αυξήσεις στο ράφι ή και πιο χαμηλές, αν κι ο καταναλωτής αυτό δεν το εισπράττει.

Βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα και το άσπρο και κόκκινο κρέας, τα τυριά, τα αβγά έχουν ήδη δει ανατιμήσεις στον καταναλωτή κι αναμένεται να συνεχιστούν. Ανησυχία υπάρχει και για την κυοφορούμενη λήξη επιδοτήσεων στις χυμοποιήσεις, η οποία αναμένεται ν΄ ανεβάσει τις τιμές και στα αναψυκτικά ή και τις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση είναι κι οι Έλληνες παραγωγοί γάλακτος, παρά τις χαμηλές τιμές από τη βιομηχανία.

Στους μικρούς παραγωγούς η αύξηση σε ζωοτροφές, όπως το καλαμπόκι ανέρχεται έως και 30% παραπάνω ενώ το κόστος ενέργειας στις μονάδες, διογκώνεται.

Πτώση τζίρου παρατηρείται και στο λιγοστό ψάρι της Μεσογείου ελεύθερης αλιείας. Οι ελάχιστες ποσότητες αλιευμένου ψαριού, που υπάρχουν στην εγχώρια αγορά δεν μπορούν ν’ απορροφηθούν παρά την πτώση τιμών, ακόμη και σε ψάρια υψηλής ζήτησης κι αξίας, όπως είναι τα μπαρμπούνια.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ