Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη λόγω της πανδημικής έξαρσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πτώση σε ποσοστό 2% θα υποστεί η οικονομία των κρατών της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2022 εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η μετάλλαξη του κορονοϊού. Σύνμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Economics βασικοί παράγοντες για την επιβράδυνση της ανάκαμψης της ευρωοικονομίας είναι η πανδημία, που βρίσκεται σε νέα φάση με την μετάλλαξη Όμικρον, αλλά και οι περιορισμοί που αποφασίζονται σε αρκετές περιοχές λόγω της μεταδοτικότητας του ιού.

Ο αντίκτυπος από τα νέα περιοριστικά μέτρα στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης θα γίνει αντιληπτός από το τελευταίο τρίμηνο του έτους, που εκτιμάται ότι ότι η ανάπτυξη θα περιοριστεί στο 0,6%, από το 2,2% του τρίτου τριμήνου.

Η ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου του έτους στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, αλλά από το τέλος Οκτωβρίου παρατηρήθηκε ανάσχεση αυτής της τάσης, κυρίως στους τομείς της εστίασης, της ψυχαγωγίας και των μετακινήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η τάση παρατηρείται τόσο σε χώρες όπου έχει αυξηθεί ο αριθιμός των κρουσμάτων της πανδημίας, όπως η Γερμανία και η Αυστρία, αλλά και σε χώρες όπου υπάρχει μία σχετική σταθεροποίηση των δεικτών, όπως είναι η Ισπανία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ