Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Εurostat: Αλμα του πληθωρισμού κατά 4,3%

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στο 4,3% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, πλησιάζοντας τον μέσο όρο του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο οποίος από το 4,1% αυξήθηκε στο 4,9% τον Οκτώβριο.

Το άλμα του πληθωρισμού στην Ελλάδα, από το 1,9% τον Σεπτέμβριο, στο 2,8% τον Οκτώβριο και στο 4,3% τον Νοέμβριο, αποδεικνύει το βάρος που καλούνται να σηκώσουν οι καταναλωτές, που αυξάνεται ραγδαία.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο έδειξαν ότι σε ετήσια βάση η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 132,4%, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 45% και της βενζίνης κατά 22,3%. Η επιβάρυνση αυτή θα μπορούσε να έχει μειωθεί για τον καταναλωτή αν η κυβέρνηση αποφάσιζε τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβαρύνθηκε επίσης σημαντικά λόγω των τιμών της ενέργειας, που αυξήθηκαν κατά 27,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Οι τιμές στις υπηρεσίες αυξήθηκαν σε σχέση με τον περασμένο μήνα (2,7% έναντι 2,1%) και αντίστοιχη ήταν η επιβάρυνση από τις τιμές βιομηχανικών προϊόντων (2,4% έναντι 2% τον Οκτώβριο). Τρόφιμα, αλκοόλ και καπνικά προϊόντα επιβαρύνθηκαν κατά 2,2% από 1,9% τον Οκτώβριο.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού θα αρχίσει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ