Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Τα τρία «όχι» του Χρήστου Σταϊκούρα στους συνταξιούχους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναδρομικά θα φορολογηθούν οι συνταξιούχοι για τα αναδρομικά που έλαβαν, ενώ το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα το λάβει μόνον ο ένας στους τέσσερις συνταξιούχους, όπως προκύπτει από την συνάντηση εκπροσώπων των συνταξιουχικών οργανώσεων με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Η απάντηση του υπουργού Οικονομικών στους συνταξιούχους για την αναδρομική φορολόγηση ήταν κάθετη: «Δεν είναι δυνατόν να μην φορολογηθείτε, είναι ειλημμένη απόφαση». Απάντηση που προκάλεσε την έντονη δυσφορία των συνταξιούχων: «Χορηγείτε άτοκα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους, όταν υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις που επιβάλλουν έντοκη επιστροφή ποσών και μάλιστα με ετήσιο τόκο 6%, και τους ζητάτε να φορολογηθούν με τεράστια ποσοστά επιπλέον για ποσά που έλαβαν με πέντε έτη καθυστέρηση», του είπαν.

Οι συνταξιούχοι έθεσαν και το θέμα του έκτακτου επιδόματος, που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι τελικά θα το λάβουν «οι πιο φτωχοί από τους φτωχούς», δηλαδή μόνον όσοι έχουν απολαβές κύριας σύνταξης μέχρι 450 ευρώ. Η θέση του υπουργού, όμως, ήταν ένα κατηγορηματικό «όχι».

Για την 13η σύνταξη, που οι συνταξιούχοι διεκδικούν την επιστροφή της, ο Χρήστος Σταϊκούρας απάντησε επίσης αρνητικά, λέγοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση την θεσμοθέτησε για να δοθεί μία και μοναδική φορά.  «Ή λέει συνειδητά ψέματα ο κύριος υπουργός, ή δεν γνωρίζει τη διάταξη που το ίδιο του το κόμμα, για ψηφοθηρικούς λόγους, ψήφισε το 2019 και στη συνέχεια όταν έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, με τον νόμο 4670/20, αρ. 47, επί της ουσίας την κατάργησε», απάντησαν οι συνταξιούχοι.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ