Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Φορολογία εισοδήματος: Τι πρέπει να προσέξουμε μέχρι το τέλος του χρόνου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μένει μόλις ένας μήνας μέχρι να κλείσει το φορολογικό έτος και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση διότι για τις δηλώσεις που θα κάνουμε στην αρχή του επόμενου έτους δεν θα ισχύσουν οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ίσχυσαν για την φορολόγηση των εισοδημάτων του περασμένου χρόνου λόγω της πανδημίας.

Με δεδομένο ότι η έξαρση της πανδημίας δημιουργεί νέα δεδομένα, πηγές του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι το θέμα με τις αποδείξεις και τα τεκμήρια διαβίωσης θα επανεξεταστεί τον Φεβρουάριο, όταν θα αρχίσει η υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Εντούτοις οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κάνουν τους υπολογισμούς τους με βάση αυτά που ισχύουν σήμερα:

  • Με αποδείξεις ηλεκτρονικών πληρωμών δαπανών μπορούμε να καλύψουμε το 30% του εισοδήματος και μέχρι το ποσό των 20.000 ευρώ. Αν κάποιος δεν συγκεντρώσει αυτό το ποσό θα κληθεί να πληρώσει πρόσθετο φόρο, με συντελεστή 22%, επί του ποσού που προκύπτει ως διαφορά ανάμεσα στις απαιτούμενες και τις καταγεγραμμένες δαπάνες. Πάντως έχουμε στη διάθεσή μας ένα μήνα για να συγκεντρώσουμε αυτό το ποσό δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές.
  • Για τον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν λαμβάνεται υπόψη η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τα ποσά που δίνονται για διατροφή εφόσον η καταβολή γίνεται ηλεκτρονικά.
  • Όσοι φορολογούμενοι έχουν κατασχεμένους λογαριασμούς (πλην του ακατάσχετου ορίου), θα πρέπει να συγκεντρώσουν ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους 5.000 ευρώ.
  • Εάν οι δαπάνες που κάνουμε ηλεκτρονικά αφορούν πληρωμές φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, εξυπηρέτηση δανείων, καταβολή ενοικίου και ξεπερνούν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%.
  • Σε περίπτωση που κάνουμε κοινή δήλωση φορολογίας με τον/την σύζυγο, από την στιγμή που οι δαπάνες δηλώνονται ατομικά, εφόσον υπάρχει πλεόνασμα δαπανών από το ένα μέλος, υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς του πλεονάζοντος ποσού για να καλυφθεί το απαιτούμενο ποσό δαπανών.
  • Τα τεκμήρια διαβίωσης ισχύουν για μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων. Άρα, όποιος δεν δικαιολογεί τις τεκμαρτές δαπάνες θα πληρώσει πρόσθετο φόρο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ