Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Έως 150 δις δολάρια τον χρόνο, χάνει το παγκόσμιο εμπόριο από τη γραφειοκρατία

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μία νέα οικονομική μελέτη υποστηρίζει πως έως 150 δις δολάρια τον χρόνο θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν από τη μείωση της γραφειοκρατίας στο εμπόριο και της αυξημένης διαφάνειας.  Επισημαίνει, δε, πως μία τέτοια ρύθμιση της αγοράς θα μπορούσε ν΄ αποφέρει μεγάλα κέρδη σε κλάδους, που αφορούν στα πεδία των χρηματοπιστωτικών αγορών, των μεταφορών, των εξαγωγών και των επικοινωνιών.

Η μελέτη με τίτλο: «Εσωτερικός κανονισμός υπηρεσιών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, μείωση του κόστους του εμπορίου και διευκόλυνση του εμπορίου υπηρεσιών» εξετάζει πως θα μπορούσε η ρύθμιση της αγοράς με βελτιωμένα συστήματα, ώστε να δημιουργήσει ένα θετικότερο κλίμα μεταξύ υπηρεσιών και προμηθευτών.  Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν 67 μέλη του ΠΟΕ, που αντιπροσωπεύουν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου.

Η μελέτη διαπιστώνει, πως πρέπει να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα, η διαφάνεια και να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε και νέοι κλάδοι να αντιμετωπίσουν τις πρακτικές προκλήσεις.

Υποστηρίζει, πως αν αρθούν γραφειοκρατικά εμπόδια θα είναι χαμηλότερο το εμπορικό κόστος. Επιπλέον, πως θα διευκολυνθεί και το εμπόριο υπηρεσιών σε νέους κλάδους της οικονομίας βελτιώνοντας και τα κέρδη τόσο για τις εγχώριες μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και για τους εξαγωγείς αγαθών κι υπηρεσιών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ