Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Γιατί η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα για την ακρίβεια; Ιδού η εξήγηση…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τρίβουν τα χέρια τους στο οικονομικό επιτελείο από τις δραματικές αυξήσεις που παρατηρούνται στην αγορά. Γιατί η ακρίβεια τους βολεύει, αφού γεμίζει τα ταμεία του κράτους κι επιπλέον έχουν μια εύκολη δικαιολογία: «Φταίει η παγκόσμια ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η πανδημία…»

Τί σημαίνει ακριβώς, ότι η κυβέρνηση βολεύτεται από την ακρίβεια; Λόγω των αυξήσεων στις τιμές των περισσότερων προϊόντων, αυξάνεται και ο ΦΠΑ που καταβάλλει ο καταναλωτής, άρα από την ακρίβεια ενισχύονται και οι εισπράξεις του Δημοσίου μέσω του ΦΠΑ.

Συγκεκριμένα στα ταμεία του κράτους από τον ΦΠΑ για τρόφιμα και υπηρεσίες συγκεντρώθηκαν τον Οκτώβριο 12,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τον Σεπτέμβριο το ποσό αυτό ήταν στα 10,811 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τον ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή εισέρρευσε 1,357 δισεκατομμύριο ευρώ και άλλα 549 εκατομμύρια ευρώ εισπράχθηκαν από τον φόρο στα προϊόντα καπνού.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι στο τελευταίο δίμηνο του έτους θα μπουν στα ταμεία συνολικά 8,3 δισ.ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ που αναλογεί σε ανελαστικά είδη κατανάλωσης, από τα τέλη κυκλοφορίας και τους λοιπούς φόρους.

Αναλυτικά, τα έσοδα του κράτους είναι:

  • 2,730 δισεκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών, ενώ τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο θα ξεπεράσουν τα 17 δισ. ευρώ έναντι 14,3 δισ. του δεκαμήνου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου.
  • 1,120 δισεκατομμύρια ευρώ από ειδικούς φόρους κατανάλωσης (υγρά καύσιμα, ενεργειακά προϊόντα, καπνός, αλκοόλ, αυτοκίνητα, κλπ.) .
  • 542 εκατομμύρια για τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ (Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου).
  • 1,203 δισ. ευρώ για δύο δόσεις του Φόρου Εισοδήματος.
  • 1,1 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων, που καταβάλλονται μέχρι 31/12/2021.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ