Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Φορολογικό σαφάρι από τον Μάρτιο – Πώς θα πληρωθούν οι φόροι το 2022

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από τον Μάρτιο του 2022 θα κληθούν οι φορολογούμενοι να αρχίσουν τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ, όπως συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης της χώρας, κάτι που αποτυπώνεται στην σχετική έκθεση της Κομισιόν. Έτσι πριν καλά-καλά τελειώσουν οι δόσεις για τους φόρους που μας αναλογούν για το 2021 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να βάλουν και πάλι το χέρι στην τσέπη και μάλιστα για τον ΕΝΦΙΑ που θα έχει υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Στην έκθεση της Κομισιόν για την 12η αξιολόγηση της χώρας αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν «να προχωρήσουν στη μεταρρύθμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας με βάση τη νέα ευρύτερη βάση φόρου ακινήτων, με πληρωμές που αρχίζουν τον Μάρτιο του 2022». Η καταβολή του φόρου θα γίνεται σε δέκα δόσεις, δηλαδή από τον Μάρτιο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής έχει δηλώσει ότι καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να αρχίσει νωρίτερα και η αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να στέλνουν τις μισθοδοσίες και τα στοιχεία για τις συντάξεις το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου για να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα τον Μάρτιο.

Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι με την αύξηση των δόσεων καταβολής των φόρων θα μειωθούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Αν δεν καταστεί εφικτή η ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων μέχρι τον Φεβρουάριο εξετάζεται ως εναλλακτικό σενάριο η έναρξη πληρωμής του φόρου τον Ιούνιο, ώστε η αποπληρωμή να ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ