Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

«Δόκανο» από την εφορία για παράνομες ενισχύσεις σε ενοίκια

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Χρήματα πίσω ζητεί το Δημόσιο από ιδιοκτήτες ακινήτων που πήραν αποζημιώσεις για ενοίκια ενώ δεν δικαιούνταν. Υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προσδιορίζει τη διαδικασία αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών αποζημίωσης των εκμισθωτών για τα ενοίκια των μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου 2021 στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Υπενθυμίζεται ότι για τους συγκεκριμένους μήνες προβλέπονταν η απαλλαγή έως και 100% του ενοικίου και η καταβολή αποζημίωσης από το δημόσιο στους ιδιοκτήτες έφτανε έως και το 80% του ενοικίου.

Η διαδικασία αναζήτησης των συγκεκριμένων ποσών, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής (naftemporiki.gr) διενεργείται από τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών, βάσει των στοιχείων που αποστέλλονται από την ΑΑΔΕ.

Η ΓΔΟΥ του υπουργείου Οικονομικών αναζητεί την αποζημίωση που έχει καταβληθεί αχρεώστητα, εκδίδοντας καταλογιστική πράξη με το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό συνολικά. Το αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό βεβαιώνεται και εισπράττεται ως έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού.

Ήδη από ελέγχους που πραγματοποίησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα η ΑΑΔΕ για αποζημιώσεις Covid σε ιδιοκτήτες ακινήτων είχαν εντοπιστεί περιπτώσεις όπου, εν μέσω πανδημίας, οι ιδιοκτήτες δήλωσαν υπερβολικά μεγάλες αυξήσεις μισθωμάτων στη σχετική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Για παράδειγμα, ενοίκιο που ξαφνικά αυξήθηκε από 800 σε 1.800, ο ενοικιαστής είχε 100% απαλλαγή και ούτως ή άλλως δεν πλήρωνε τίποτε. Αλλά ο ιδιοκτήτης είχε όφελος 80% του ενοικίου που το κάλυπτε το Κράτος. Το όφελος για αυτόν αυξήθηκε από 640 ευρώ στα 1.440 ευρώ τον μήνα, που είναι και πλήρως αφορολόγητα (πρόσθετο όφελος 15% τουλάχιστον για τον εκμισθωτή).

Άλλες περιπτώσεις όπου εντοπίστηκαν λάθη ή διάφορες μορφές «απάτης» ήταν:

  • Να μην υπάρχει αναστολή σύμβασης εργασίας σε κατοικία μισθωτή / συζύγου.
  • Τα ποσοστά μείωσης ενοικίου να είναι χαμηλότερα του προβλεπόμενου στον νόμο.
  • Να έχει δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία / επιχείρηση.
  • Να έχει λυθεί η μίσθωση.
  • Ο εκμισθωτής να έχει αποβιώσει.
  • Ο εκμισθωτής να μην έχει περιλάβει το ακίνητο στο Ε9.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ