Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Νέο χαράτσι στα ακίνητα, με πρόσχημα την «τακτοποίηση» καταπατημένων του δημοσίου – Ανασύρουν υποθέσεις από την Μικρασιατική καταστροφή!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο χαράτσι στα ακίνητα, με πρόσχημα την τακτοποίηση των ακινήτων του δημοσίου που θεωρούνται καταπατημένα, επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών.

Ως δικαιολογία προβάλλεται η ανάγκη να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα δεκαετιών, με  καταπατημένα κτίρια και εκτάσεις που ανήκουν στο Δημόσιο. Ωστόσο ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να επιβάλει ένα νέο χαράτσι, αφού για την τακτοποίηση αυτών των αυθαιρεσιών οι σημερινοί ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταβάλουν ένα ποσό που θα υπολογιστεί με βάση την τρέχουσα αντικειμενική αξία των ακινήτων, που στις περισσότερες περιοχές αυξάνεται από το 2022.

Καταπατημένα κτίρια και εκτάσεις είναι ακόμα και όσα χρησιμοποίησαν οι πρόσφυγες από την Μικρασιατική καταστροφή για να εξασφαλίσουν στέγη.

Έτσι οι απόγονοι των προσφύγων, που χρησιμοποίησαν δημόσια και ανταλλάξιμα κτήματα θα κληθούν να πληρώσουν το νέο χαράτσι για να μπουν στα ταμεία του κράτους σημαντικά ποσά. Προφανώς αυτοί δεν θα είναι οι κερδισμένοι της δήθεν τακτοποίησης, αλλά όσοι κατάφεραν να χτίσουν με προνομιούχες περιοχές (δάση, παραθαλάσσιες εκτάσεις, κλπ) που θα εξασφαλίσουν τίτλους πληρώνοντας ένα ποσοστό επί της αντικειμενικής αξίας των καταπατημένων εκτάσεων.

Το δημόσιο εκτιμά ότι από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας το 47% των αστικών ακινήτων και το 64% των αγροτικών εκτάσεων είναι καταπατημένες. Σε ορισμένες περιοχές τα ποσοστά αυτά είναι πολύ υψηλότερα: Στην Αττική θεωρούνται μερικώς ή εξ ολοκλήρου καταπατημένα το 80% των ακινήτων του δημοσίου, ενώ στη Θεσσαλία και στην Στερεά Ελλάδα το 70% των δημόσιων κτημάτων.

Κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις έχουν φτάσει στα δικαστήρια, όπου οι καταπατητές εμφανίζονται ως νόμιμοι ιδιοκτήτες με τίτλους ιδιοκτησίας που δημιούργησαν οι ίδιοι ή οι δικαιοπάροχοί τους, ή με τίτλους που έφτιαξαν οι καταπατητές μετά το 1884. Οι υποθέσεις αυτές συνήθως λιμνάζουν στα δικαστήρια. Το δημόσιο από την πλευρά του προβάλλει ως βασικό τίτλο ιδιοκτησίας τη διαδοχή από το τουρκικό δημόσιο, με βάση την Συνθήκη του Λονδίνου, του 1827.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ