Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Εξοικονομώ 2021: Τα μυστικά του νέου προγράμματος – τί πρέπει να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μέχρι το τέλος του μήνα δημοσιεύεται ο αναλυτικός οδηγός για το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021, μέσω του οποίου θα διατεθούν 632 εκατομμύρια Ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 50.000 κατοικιών και στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες.

Η επιδότηση κυμαίνεται από 40 έως 75% επί της συνολικής δαπάνης και εξαρτάται από εισοδηματικά κριτήρια. Στο πρόγραμμα εντάσσονται ιδιοκτήτες για την κύρια κατοικία τους ή για ενοικιασμένο σπίτι που χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των δαπανών, ανεξάρτητα από το εισόδημα.

Για να υποβληθεί αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει στη διάθεσή του όλα τα απαιτούμενα έγγραφα (σχέδια πολεοδομίας, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου) και να έχει νομιμοποιήσει πιθανές αυθαιρεσίες στην οικοδομή.

Μία λεπτομέρεια που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι η εξής: Η αίτηση πρέπει να αναφέρεται σε ενεργειακή αναβάθμιση του κτίσματος κατά τρεις κατηγορίες σε σχέση με το πρώτο ενεργειακό πιστοποιητικό. Άρα πρέπει να επιλεγούν παρεμβάσεις που με το λιγότερο δυνατό κόστος εξασφαλίζουν την μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.

Τέτοιες παρεμβάσεις είναι οι μονώσεις, τα ηλιακά συστήματα που δίνουν ζεστό νερό, η αντικατάσταση του συστήματος θέρμανσης με αυτόνομο σύστημα και η εγκατάσταση λέβητα φυσικού αερίου ή αντλίας θερμότητας.

Το νέο Εξοικονομώ μοριοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980 και αυτά τα κτίρια έχουν προτεραιότητα σε σχέση με τα νεόδμητα. Άλλα κριτήρια μοριοδότησης είναι: Εξοικονόμηση Ενέργειας, Βαθμοημέρες, Ενεργειακή Κλάση αρχική, Εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, ΑμεΑ, Πολύτεκνοι, Μονογονεϊκή Οικογένεια.

Οι παρεμβάσεις είναι χρήσιμο να επιλεγούν με τη συμμετοχή ενεργειακού επιθεωρητή, ο οποίος θα κληθεί να δει το κτίριο, να συντάξει μελέτη και να καθοδηγήσει τον ιδιοκτήτη.

Αίτηση για χρηματοδότηση μπορεί να γίνει και για παρεμβάσεις σε πολυκατοικία, αλλά πρέπει να αφορά τα διαμερίσματα και τους κοινόχρηστους χώρους συγχρόνως. Για αιτήσεις πολυκατοικίας, όταν συμμετέχει το σύνολο των χιλιοστών της πολυκατοικίας, προβλέπεται πρόσθετη επιχορήγηση (bonus) +10% στο προβλεπόμενο ποσοστό επιχορήγησης του κάθε συμμετέχοντος διαμερίσματος.

Σε περίπτωση μεμονωμένου διαμερίσματος ή μονοκατοικίας, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλει μόνο μία αίτηση.

Σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται να μπει στο πρόγραμμα, αλλά έχει κάνει δωρεάν παραχώρηση ή ενοικιάζει το ακίνητο, η επιχορήγηση ανέρχεται στο 40% ανεξάρτητα από το εισόδημα.

Εκτιμάται ότι η μέση επιδότηση θα φθάσει στο 62% της συνολικής δαπάνης.
Η υποβολή αιτήσεων γίνεται ηλεκτρονικά για χρονικό διάστημα ενός μήνα από την στιγμή που θα ανοίξει το πρόγραμμα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ