Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Οι «οικολογικές δεξιότητες» για τη νέα ΚΑΠ 2022-7 απειλούν τους Έλληνες αγρότες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την Τρίτη κλειδώνει η συμφωνία για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2022-7, η οποία εμπεριέχει πολλούς κινδύνους για τους  Έλληνες αγρότες. Το γεγονός αυτό δεν συνδέεται με την ποιότητα των ελληνικών τροφίμων, που αποδεδειγμένα είναι πολύ υψηλής ποιότητας αλλά με μία σειρά από παραμέτρους, που πρέπει να τηρούν ευλαβικά, αυξάνοντας τη γραφειοκρατία.

Οι  ευρωβουλευτές αναμένεται να δώσουν το πράσινο φως στη νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική, που μεταρρυθμίζεται με στόχο να γίνει περισσότερο οικολογική κι ευέλικτη. Η οικολογική, όμως, συνιστώσα της μέλλει να γίνει και βραχνάς για τους παραγωγούς. Αν δεν εφαρμόσουν τα μέτρα, τα οποία έχουν αρκετές δυσκολίες εφαρμογής, ιδίως για  τους ηλικιωμένους, κινδυνεύουν να πάρουν τις μισές επιδοτήσεις!

H νέα αγροτική πολιτική δίνει έμφαση στις οικολογικές δράσεις με περίπου 37% των κοινοτικών πόρων. Το 10% των κονδυλίων κατανέμεται στις μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις, μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης.

Οι άμεσες ενισχύσεις που θα διανεμηθούν το 2023 θα αντιστοιχούν περίπου στο 50% του σημερινού αθροίσματος, βασικής και πράσινης ενίσχυσης. Την ίδια στιγμή θα υπάρξει ταβάνι ενισχύσεων για τις μεγάλες εκμεταλλεύσεις. Και το πρόβλημα είναι, πως για να εισπράξει κάποιος μέρος της τωρινής πράσινης ενίσχυσης θα πρέπει να είναι σε κάποιο είδος οικολογικού σχήματος (Eco schemes), εκ των 19, που προβλέπονται. Επίσης, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα προβλέπεται το 20% των πόρων να πάει στην Ψηφιακή Γεωργία αλλά ακόμη αυτό είναι υπό συζήτηση.

Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική αλλάζει τα δεδομένα για την Ελλάδα, καθώς συνδυάζει εν μέρει την οικολογική χροιά, λόγω της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρώπης και τις κλιματικές δεσμεύσεις κι αφορά πόρους περίπου 19,4 δις ευρώ. Η νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική δίνει έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στη στρατηγική από το Αγρόκτημα στο Πιάτο, δηλαδή συνδέει την τοπική παραγωγή με το τραπέζι του καταναλωτή.

Τον Ιούνιο του 2021, οι διαπραγματευτές του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο αποσκοπεί στην ευθυγράμμιση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) με τις περιβαλλοντικές και κλιματικές δεσμεύσεις της ΕΕ.

Οι δεσμεύσεις αυτές θα πρέπει να αντικατοπτρίζονται στα εθνικά στρατηγικά σχέδια, στις γεωργικές πρακτικές και στον τρόπο κατανομής του Ταμείου αγροτικής ανάπτυξης και των άμεσων ενισχύσεων.

Η μεταρρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ το 2023 αλλά η νέα ΚΑΠ περιλαμβάνει κι ισχυρές αιρεσιμότητες. Αν δηλαδή οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται οι Έλληνες παραγωγοί θα κληθούν να επιστρέψουν μαζικά χρήματα πίσω.

Για να διασφαλιστεί ότι η στήριξη της ΕΕ θα κατανέμεται δίκαια, οι μικρές και μεσαίες φάρμες θα λαμβάνουν ένα ελάχιστο μερίδιο των άμεσων ενισχύσεων.

Οι νέοι γεωργοί θα λάβουν ειδική στήριξη από τις άμεσες ενισχύσεις και τους προϋπολογισμούς αγροτικής ανάπτυξης σε κάθε κράτος μέλος με στόχο να μειωθεί η γήρανση του πληθυσμού στην ύπαιθρο.

Οι συνθήκες εργασίας θα παρακολουθούνται χάρη στη συνεργασία μεταξύ των εθνικών επιθεωρητών εργασίας και των οργανισμών πληρωμών της ΚΓΠ. Ένα μόνιμο αποθεματικό θα υπάρχει για την αντιμετώπιση κρίσεων, το οποίο θα βοηθήσει τους γεωργούς σε περιόδους αστάθειας των τιμών ή της αγοράς. Ωστόσο, οι πόροι θεωρούνται μη επαρκείς σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά λόγω Κλιματικής Αγοράς και διακυμάνσεων της Αγοράς.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ