Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Προϋπολογισμός: Μαγική εικόνα περιγράφει το οικονομικό επιτελείο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μαγική εικόνα για την πορεία της οικονομίας αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό του έτους 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή, καθώς σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, παρότι ο προϋπολογισμός καταρτίζεται υπό το καθεστώς της αβεβαιότητας που προκαλεί η πανδημία και η αύξηση του κόστους της ενέργειας, καταγράφονται τα πρώτα θετικά μακροοικονομικά αποτελέσματα.

Το υπουργείο Οικονομικών αναθεώρησε προς τα πάνω τον ρυθμό ανάπτυξης για το 2021, από το 6,1 % που προβλεπόταν στο προσχέδιο προϋπολογισμού, στο 6,9%. Σε σχέση με την ύφεση ύψους 9,0 % για το 2020, η οικονομία έχει καλύψει μεγάλο μέρος από τις απώλειες του ΑΕΠ, υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομικών, που εκτιμά την συνολική ανάπτυξη για τα έτη 2021 και 2022 στο 11,7%.

Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι τα ταμειακά διαθέσιμα είναι σε ασφαλή επίπεδα και ότι οι πρόσθετοι πόροι από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα περιορίσουν τις μακροχρόνιες δημοσιονομικές συνέπειες της πανδημίας, εξασφαλίζοντας αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού επί του ΑΕΠ.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι υπάρχουν σημαντικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, που είναι η εξέλιξη της πανδημίας, η σταδιακή κατάργηση των μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας και οι επιπτώσεις από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ